0

О тговорни лица от македонските институции миналата седмица са се обаждали и са водили разговори с България, с цел да не се разреши спорът между двете страни, като от решаването му зависи дали България ще даде зелена светлина за старта на преговорите за еврочленството на Северна Македония.

Най-лютият спор е за историята, също така България иска гражданите й да бъдат включени в Конституцията на съседката ни и тя да спре с езика на омразата към българите и България.

„Тази седмица от Северна Македония са се обаждали в България, казвайки, че целият този ангажимент е излишен, защото тук скоро ще има избори и няма да може да се стигне до решение“, каза външният министър на съседката ни Буяр Османи по време на брифинг.

.Той не разкри за кои лица и институции става дума, но допълни, че тези лица са на една позиция с двамата служители на Държавна агенция за национална сигурност на България, които са работили в посока Македония да няма европейско бъдеще и които преди дни бяха посочени от българския министър-председател Кирил Петков.

От брифинга на Османи стана ясно още, че Северна Македония гони петима руски дипломати заради дейности, противоречащи на Виенската конвенция, включително и свързани с България.

Руските дипломати трябва да напуснат югозападната ни съседка в рамките на следващите пет дни.