0

В нощта срещу вторник на 59-годишна възраст напусна този свят талантливият режисьор и актьор Валентин Гошев. Tой издъхна докато чака лъчетерапия." Рано тази сутрин тъжната новина съобщи неговият брат, художникът Антон Гошев: "За съжаление, тази сутрин в 02 ч. в болницата в Панагюрище брат ми, режисьорът Валентин Гошев, загуби битката с рака! Винаги ще бъде в мислите и сърцата ни", написа кратко в своя фейсбук профил брата Антон.

Популярният режисьор и актьор, който за приятелите си беше само Валката е роден на 22 януари 1963 г. в Благоевград. Три години учи в МЕИ, понастоящем Технически университет. През 2000-та година завършва филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, в класа на проф. Георги Дюлгеров. Пълнометражният си дебют като актьор прави през 2007 г. в романтичната драма "Самотни сърца". По време на снимките се запознава с Филип Трифонов, а доброто им сътрудничесто продължава и в заснемането на "Моторът" през 2018 г., където Гошев пък влиза и в ролята на Кмета.

Валентин Гошев сяда на режисьорския стол и на няколко известни български сериали като "Забранена любов" /55 епизода, 2008-2009г/, "Кантора Митрани"/2012г/. Той е автор и на късометражния "Топъл ноември"/2010г/. Участва като актьор и във филмите "Подгряване на вчерашния обяд", "Писмо до Америка", "Чужденецът".

Последната среща с медии талантливият благоевградчанин направи в края на месец януари тази година, когато обстойно разказа във в.“Телеграф“ за предстоящия си филмов проект – сериала „Четвъртък“. С радост информира, че е получено одобрение от Националния филмов център за финансиране на филма с 600 000 лева: „Одобрението на проекта е и подарък за рожденния ми ден, който е на 22 януари. На тази дата са родени Дейвид Грифит и Айзенщайн, кинотворци, покорили света през миналия век, сподели тогава изявеният български режисьор и актьор.

Романът на Здравка Евтимова „Четвъртък“ е в основата на сценария и е сред 100-те най-добри романи, писани от славянски автори, преведен е на италиански и китайски езици,“ допълни още режисьорът Валентин Гошев. След „Моторът” това щеше да бъде вторият му филм, одобрен за държавно финансиране, и трети в творческата му биография заедно с първия „Самотни сърца”. Когато не беше ангажиран със снимки Валката живееше предимно в родния си град.

Валентин Гошев ще бъде погребан в родния Благоевград. Поклон пред светлата памет на талантливия актьор и режисьор Валентин Гошев.