0

С лед 2-годишно прекъсване заради COVID пандемията Ботеви поклонници от цялата страна тръгват по 120-километровия път на свободата от Козлодуй, за да достигнат жертвения връх Околчица.

В 74-ото издание на най-мащабната патриотична туристическа инициатива в Европа се очаква 1200 поклонници на войводата да извървят бойния път на четата му. 

Те ще потеглят от мястото на брега на Дунав, където 120 поборници преди 146 години са целунали земята, знамето и кръста, направен от кръстосани саби с думите: „Кълна се, че ще умра за отечеството си България!”.

Преди повече от месец областната управа на Враца започна подготовката на най-голямата туристическа инициатива в страната – националния поход „По стъпките на Ботевата чета. Козлодуй-Околчица“. Тя организира почистването и обезпаразитяването на трасето на мемориален комплекс „Ботев път“, по което ще минат туристическите групи. 

Близо 70 000 лева е отделила областната администрация за изхранването на участниците в похода. За тях са осигурени закуска, обяд и вечеря за 6-те пълни календарни дни на похода – от 27 май до 2 юни. Храната ще се доставя в самостоятелна опаковка, предпазваща продукта от замърсяване, придружена с еднократни прибори и книжна салфетка.

За приготвяне на ястията ще се използват висококачествени продукти, не съдържащи вредни за здравето примеси и добавки. Изготвено е меню, което вече е одобрено.

Областният управител на Враца Стефан Красимиров се обърна към гражданите и учениците да се включат в похода. „Тази година се навършват 146 години от героичния подвиг на българския поет, революционер и национален герой Христо Ботев и неговите четници и ние за 74-ти път ще се преклоним пред трагичната им и величествена саможертва, вървейки по техните стъпки от козлодуйския бряг до историческия връх Околчица“, се казва в обръщението му. Той припомня, че заради противоепидемичната обстановка националният поход бе временно спрян, но е убеден, че тази година туристическата проява ще се проведе успешно.

През 2020 г. походът бе отменен заради въведените строги противоепидемични мерки, а миналата година имаше регионален и щафетен характер. 

Началото е поставено през 1947 г.

За първи път по героичния път на Ботевата чета от Козлодуй до Врачанския Балкан преминава група от 17 ентусиасти през 1947 година. Така се поставя началото на най-голямата родолюбива проява в българското туристическо движение. През следващите години походът постепенно се превръща в национален и хиляди млади и стари туристи изминават пътя на бунтовниците.

Най-многолюден е походът през 1976 г., когато се чества 100-годишнината от подвига на войводата и четата му. Тогава по 120-километровия път преминават 8600 туристи.

Най-малко пък са били походниците през 2001 година – само 504. По традиция туристите се събират на брега на Дунав край Козлодуй на 27 май, участват в митинга заря, с който се чества стъпването на Ботевата чета на родна земя, а на следващата сутрин походът тръгва към Врачанския Балкан, където завършва на 1 юни. В този ден участниците в похода се прекланят на лобното място на Христо Ботев в местността Йолковица.