0

Б ългария възстановява от юни фериботната линия от Русе до Румъния. Това стана ясно в петък от посещението на премиера Кирил Петков в Букурещ и срещите му с румънския му колега Николае Чука.

Фериботната линия, на практика се възстановява след 30 години. За рестарта ѝ бе подписан меморандум между министърът на транспорта на Румъния Сорин Гриндяну и заместник-министърът на транспорта на България Владимир Върбанов.

В него се предвижда откриването на българо-румънска граница на ГКПП "Русе - Гюргево - ферибот".

Откриването на пункта ще създаде условия за възобновяване на дейността на фериботната линия Русе-Гюргево и значително ще облекчи трафика на българско-румънската граница.

Премиерът Кирил Петков пристигна в румънската столица директно след визитата си в Украйна. Сигурността в региона в контекста на войната в Украйна е сред основните акценти в разговорите на Петков с румънските власти, предаде БТА.

Кирил Петков беше посрещнат от румънския си колега Николае Чука пред главния вход на двореца “Виктория” (Министерски съвет).

Двамата разговаряха на четири очи, а след това ще водят пленарно заседание на двете делегации. По-късно българския премиер ще се срещне и с президента на северната ни съседка Клаус Йоханис в двореца Котрочени (официалната резиденция на държавния глава на Румъния.