0

11-годишно момче от Дупница попадна в Спешен център – Дупница, след като се напи до несвяст. Момчето било с група по-големи батковци, когато припаднало. По първоначална информация той изпил бутилка водка, след бас с по-големите момчета.

„Детето вероятно е започнало да пие веднага след училище. Това е продължило до късния следобяд, когато го докараха в изключително тежко състояние“, коментираха лекарите.

С него били и приятелите му, които видимо подпийнали започнали да се карат с лекарите. Поискали да влязат при него, но достъпът им бил отказан. Последвали обиди, закани и псувни от страна на тийнейджърите.

„Не сме викали полиция, защото се справихме сами. Просто бяхме втрещени от състоянието, до което се беше докарало това момченце. Той е едва 4-и клас. В продължение на час провеждахме реанимационни действия, промивки и всичко необходимо, за да го стабилизираме. Детето е извън опасност за живота, вече е прибрано от родителите му“, обясниха още същисаните лекари от Дупница.

Те казват, че това е пореден случай на пияно дете, което постъпва при тях. Границата на годините пада и това е факт, категорични са от Спешното. За тях става почти ежедневие да идват деца в несвяст и то на не повече от 15 години. Този път обаче били изключително шокирани от възрастта на детето.

Дупничани пък казват, че често се натъквали на момчета и момичета, които обръщат по няколко галона бира в самия център на града или в парка. „Чували сме дори да се събират в изоставени сгради, да си правят опасни селфита след употреба на стабилно количество алкохол. Надяваме се да бъде засилен контрола от родителите, а и полицията да дебне за подобни прояви от страна на подрастващите“, коментират още местни жители.

Един от най-фрапантните случаи е от преди няколко години, когато 4-годишно попадна в болница, след като обърна две чаши вино с майка си. След няколко системи детенцето беше свестено и освободено да се прибере в дома си.