0

С лед двегодишно отсъствие заради пандемията от коронавирус, „Трабант фест” отново се завръща във Велико Търново.

На 19 март, събота, старата столица отново ще бъде огласена от пукота на двутактовите двигатели на емблематичните немски машини. От 10,00 ч. сутринта ще бъде посрещането на автомобилите на паркинга на входа на парка Марно поле. След това трабитата ще бъдат изложени пред общината, а от 12,00 ч. ще се проведе и дефилето по главната улица.

Брой

Засега организаторите все още не могат да се ангажират с конкретна бройка на участниците в единадесетото издание на фестивала, с който ще бъде даден старт на празничните прояви за деня на Велико Търново, 22 март. Не е ясно още и дали през тази година ще се проведат превърналите се в традиционни за фестивала състезания по майсторско управление на траби на прав участък, както и при преодоляване на препятствия.

Чужбина

През последните години Трабант фестът се утвърди като една от най-атрактивните и харесвани прояви в културния календар на Велико Търново. Да участват в него идват десетки горди притежатели на трабанти не само от нашата страна, но и от чужбина. На последното издание преди две години имаше участници от Англия, Германия и някои от съседните балкански държави Някои от представените на фестивала експонати бяха тунинговани така, че по нищо не можеха да бъдат оприличени на соцемблемата на източногерманското автомобилостроене. Много от собствениците на трабанти твърдят, че макар и да имат и други по-нови автомобили, притежаването на двутактовите стари коли за тях са любов, страст и малко носталгия по миналото и младежките им години.