0

И скри избухнаха между управляващите и опозицията на тема образуване на цените на горивата. Спорът се пренесе в парламента. След призив на ПП се намеси и Комисията за защита на конкуренцията.

Поводът за това беше изказване на Делян Добрев, че „някой прибира по 10 милиона на ден от по-скъпите горива у нас”.

От КЗК заявиха в парламента, че имат данни за редица нарушения от страна на „Лукойл Нефтохим” и дъмпинг на цените.

„Ако газът, токът и суровината на „Лукойл Нефтохим” не са се променили последните 6 месеца, защо горивото скочи с лев” попита Делян Добрев.

В отговор Румен Гечев от БСП каза: „Ако имате компания, която продава бензин и сте намерили по-евтина суровина или готов бензин, който продавате, и всички го продават примерно по 4 лв,. но не, ти ще го продаваш по 3,20, така ли? Защото ти е евтина суровината? Ами щом пазарът казва 4, ще го продаваш по 4 и ще печелиш!”

„Всички се съгласяваме, че свободният пазар е и път към демокрацията и към свободата на хората като цяло,” е мнението на Искрен Митев от ПП.

Надя Минчева от КЗК обясни дали КЗК може да се намеси при дъмпинг на цените. "Имахме такава информация. И през месец май беше образувано едно такова производство. Какъв е новият елемент в поведението на големия играч на пазарите? Не дава в срок оферта на цена за заявени коичества и съответно търговецът не може да оферира и надолу на своите клинети цена, което го затруднява. И той е принуден на свои редовни клиенти единствено да осигури количества. И оттам се получава един такъв дъмпинг“, каза тя.