0

М инималната работна заплата у нас трябва да стане 770 лева, министерството е готово с разчетите и механизмите как това да се случи, изчакваме само директивата на ЕС, но вече сме го предложили на министерството на финансите, съобщи в Стара Загора, където отпразнува 1 май, социалният министър Георги Гьоков.

По думите му на този етап от МФ отказвали да приемат предложението с аргумента, че щяло да бъде прецедент в рамките на само една година на два пъти да се променя минималната работна заплата, на която на този етап са около 350 000 българи.

Георги Гьоков е оптимист че ще има актуализация на бюджета въпреки неяснотите около бъдещите цени на природния газ след спирането на доставките до дългосрочният договор с Газпром.

Като представител на правителството той категорично отхвърли твърденията за износ на оръжие за Украйна и Русия, по думите му това се разпространявало основно от ГЕРБ, без да има каквито и да е доказателства. 

От гласуването на парламента в сряда дали ще предоставим оръжие на Украйна зависи бъдещето на коалицията, решението обаче щяло да бъде не на Корнелия Нинова като председател на Столетницата, а от колективните й органи, подчерта Георги Гьоков, който поздрави около стотина възрастни жители на Стара Загора, които се събраха по призива на местната организация на БСП да празнуват 1 май край Братската могила в парк „Пети октомври“.

„Не мисля, че лидерството е да вървиш срещу народа си. Мисля, че то е да го водиш в една посока, в която той иска”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Кърджали.

„Днес тук нямаше човек, който да не ми каже: „Не искаме да изпращаме оръжия, не искаме война, искаме мир”. Заставаме пред цяла България и казваме – това е волята на по-голямата част от българския народ. Ние изразяваме намерението и желанието на народа”, каза Нинова.

„Позицията ми няма да се промени”, отговори тя на въпрос дали БСП ще напусне правителството, ако се изпратят оръжия за Украйна. „Нека да изчакаме Коалиционния съвет. Искаме премиерът да ни представи разговорите в Украйна, какво са разговаряли с господин Зеленски, какво е поискал и тогава ще говорим в конкретика“, добави Нинова.

За газа тя поясни, че ще се позове на работодателските организации и заяви, че те искат да се запази сегашната цена, защото иначе ще фалират