0

Г одини наред Изворът на Белоногата тъне в разруха. Той е със статут на паметник на културата от национално значение, но заради неизяснени проблеми със собствеността никой не полага грижи за поддръжката му. 

„Помежду Ибинча и Харманлии на пътя има една чешма, която ся казва Акъ балдъръ чешмеси“. Така започва прочутата едноименна поема на Славейков, която той пише през далечната 1873 г. Днес, век и половина по-късно, казусът с Изворът на Белоногата е на път да бъде разрешен. За това се бори вече няколко години и общественикът Светлана Николова от Харманли. През януари тя изпраща поредното си писмо до Министерството на културата, за да разкаже за лошото състояние на паметника. С проблема се ангажира лично министър Атанас Атанасов. 

От тогава са проведени няколко срещи, като последната се е състояла преди дни. На нея са присъствали областният управител на Хасково Катя Панева и представители на трите имащи отношение институции – Областната администрация, Министерството на културата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Двете ведомства са дали уверение, че ще предприемат своевременни действия за съставяне на акт за собственост на Община Харманли. „Намерението е да се стартира процедура, за да бъде прехвърлен обектът за стопанисване от Община Харманли. Преди това Общинският съвет трябва да вземе съответното решение, но имаме принципното му съгласие“, коментира след срещата Панева. 

„За пръв път, откакто Изворът на Белоногата многогодишно се руши, се правят реални стъпки, които ще доведат до окончателно решаване на проблема със собствеността“, написа във Фейсбук Светлата Николова. Чешмата Изворът на Белоногата е изградена още в края на XVI век от Сиавюш паша.

Издигната била и статуята на Гергана, която възхитила големия везир с достойното си поведение. Сега плочата с изписаните стихове от поемата на Славейков е отлепена от бетонната основа и заплашва да падне.

Ако обаче комплексът действително стане собственост на общината, тя ще може да финансира реставрирането на монумента, облагородяването на парка, алеите, осветлението и цялата инфраструктура около мемориала на Гергана и около ресторанта, който от години не работи.

Той е частна собственост, но ако паркът около него бъде обновен, ще има реален стимул за собствениците да го ремонтират и той отново да стане любимо място в Харманли, надяват се от общината.