0

К америерките няма да бягат при терористичен атентат, а ще трябва да останат в хотела и да помагат в суматохата. Това става ясно от публикуван за обществено обсъждане проект за наредба за придобиване на квалификация по професията „Камериер“.

От наредбата става ясно, че камериерът, независимо от пола си, далеч не е зает само с чистотата и подредбата на помещенията за гости. Напротив, той трябва да съдейства и участва в дейностите за тяхната защита при пожар, наводнение, терористичен акт, епидемия или друго извънредно събитие, като спазва приетите стандарти за действие, за което трябва да е минал инструктаж. Камериерът трябва да познава актуалните спешни процедури и изолирани спешни ситуации, да съобщава за опасност на рецепцията. Той е длъжен и да помага на гостите да напуснат стаите през аварийни изходи и да участва в овладяването на ситуацията.

Камериерът също така носи отговорност за опазване на имуществото на хотела в хотелската стая и лични вещи на туристи. Прави проверка на състоянието на стаите на заминаващи гости и при констатиране на нередности или забравени вещи от гостите на хотела информира прекия си ръководител и рецепция в хотел. Камериерът трябва да пристига без закъснение на работното си място, облечен в униформа с отличителни знаци и в изряден външен вид. Той или тя трябва да притежава отговорност, прецизност, оперативност, организираност, самоконтрол, естетически усет, точност и дисциплинираност, вменява още наредбата.