0

Б олници в страната са пред бойкот.

На редица места лекарите все още не са получили COVID добавките си за месец април, а последните такива трябва да им бъдат изплатени за май. От 1 юни бонусите за първа линия са спрени, но пък заплатите на медицинския персонал са увеличени. Оказва се обаче, че в много болници това е само на хартия. Над 12 лечебни заведения са сигнализирали до синдикат „Защита“ за неизплатени добавки. Десетки са и тези, които не могат да вдигнат трудовите възнаграждения според заложените в колективния договор. Всичко това води до напрежение сред служителите, които заплашват с протести. Такъв вече беше проведен в Шумен, където медицинският персонал е готов за масови оставки.

Сметки

Така стои въпросът в много болници, особено в провинцията. Както „Телеграф“ вече писа, те имат проблем със сметките за ток, доставките на медикаменти и други режийни разходи, на които инфлацията е повлияла. На този фон бе осигурено увеличение в цените на част от клиничните пътеки, което обаче не може да покрие скока на разходите, нито пък да осигури заложеното в КТД увеличение на заплатите. Според текстовете то трябва да бъде 800 лв. отгоре за лекари или 2000 лв. стартово, 550 лв. за медицински сестри и акушерки, т.е минимум 1500 лв. на месец и 200 лв. повече за санитари, с което заплатата им ще започва от 900 лв.

Напрежение

Освен в колективния трудов договор ръстът на възнагражденията бе обвързан и с анекса към Националния рамков договор, подписан от Българския лекарски съюз и здравната каса. Срещу това обаче вече е внесена жалба във ВАС от Националното сдружение на частните болници. Така, ако съдът спре изпълнението на анекса в частта за по-високи възнаграждения, се очаква напрежението сред медиците да ескалира. Ако до края на другата седмица те не получат и забавените си бонуси за работа на първа линия, са готови за масови стачки, съобщиха от синдикат „Защита“. Медицински сестри и санитари в страната също са в протестна готовност и чакат увеличение на заплатите си. Срокът на търпение, който те са обявили, е 31 юли. Ако дотогава заплатите им са същите като сега, заплашват с масово напускане на лечебните заведения.

РЗОК с ефективна стачка

Служителите на регионалните здравноосигурителни каси (РЗОК) започват в понеделник ефективни протестни действия. Над 1500 работници от София, Бургас, Варна, Плевен, Разград, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Русе, Монтана, Силистра, Стара Загора, Ловеч, Враца, Благоевград, Търговище, Смолян, Габрово, Перник, Кюстендил и др. ще спрат работа. Това ще се случи за срок от един час между 10 и 11 ч. Протестът се организира от Синдикат на административните служители “Подкрепа”. Исканията на стачкуващите са да бъдат увеличени еднократно основните заплати на всички работещи в НЗОК и РЗОК и да се осигурят поне още 200 щатни бройки за поемане на новите дейности в касата.