0

Е гипет и Йордания са най-предпочитани дестинации за почивка от българите около Великден. А въпреки че търсенето е голямо, няма завишение на цените. Това обясни пред „Телеграф“ експертът в Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков.

„Туроператорите предлагат много атрактивни цени. Дори с включени допълнителни екскурзии може да почивате седем дни там за под 2000 лева. Например в Йордания за пакет от 1800 лева може да разгледате всичко - Петра, Мъртво море и др. Има и почивки за по 1000 лева, в които човек може да си направи еднодневна екскурзия до пустинята или до Петра.

Цените за Египет започват от 400 евро на човек, а с добра обиколна програма и храна е към 1700 лева“, обясни Занков. Той изтъкна, че Египет е предизвикал фурор през последните две години, като има периоди с над десет полета седмично. Дестинацията била лидер на пазара като брой туристи и атрактивна по отношение на цена-качество на услугата.

Традиционно за Великден са предпочитани пътуванията и до европейските столици, като най-популярна остава Гърция. Все по-атрактивна обаче става и Сърбия.

„Българинът обича много да пътува и се ориентира към екзотични дестинации. Пандемията ни даде възможността да се възползваме точно от такива атрактивни места. Големи международни пазара спряха чартърите си през този период и международните туроператори успяха да дадат добри цени.

Така за първи път имахме атрактивни пакети за дестинации, за които преди нямаше чартъри. Например Кения, Малдиви, Сейшели, Шри Ланка, Доминикана. Тунис и Дубай също“, коментира Занков. Търсена дестинация за почивка е и Тайланд. 

Занков изтъкна, че вече мерките са доста по-свободни и в повечето места се изисква или само писиар, или ваксинационен паспорт.

Преди около година пък сред най-атрактивната за българите екзотична дестинация беше Занзибар. Още тогава туроператори коментираха, че тези места са търсени заради директни чартъри и безплатни PCR-и в пакета.