0

С тотици жители на 6 благоевградски села и представители на фирми излязоха на протест заради затворения вече 5 месеца Покровнишки мост.

Те блокираха движението за автомобили на кръговото кръстовище на Зелендолско шосе с развети знамена и паркираха там колите си, за да не преминава никой. Хората негодуват от бездействието на държавата. В момента са принудени да ползват обиколен маршрут, който удължава пътуването им двойно. Те искат точни срокове за решаването на проблема. За среща с тях дойдоха областният управител Валери Сарандев, кметът на Благоевград Илко Стоянов,, председателят на ОбС Радослав Тасков и шефът на Областното пътно управление Иван Кунев. Започва тръжна процедура и няма ли обжалване, то до края на август може да започне изграждането на чисто нов мост. Срокът за стоителните дейности е 390 дни, но той може да се съкрати. Стойността на строителните дейности е 7,2 милиона лева, уточни Кунев, който каза, че протестът на хората е напълно справедлив.

20 минути продължи блокадата на новата автомагистрала "Струма". За това време се образуваха километрични опашки и от двете страни на шосето. Протестиращите са категорични, че до 20-и май обществената поръчка за изграждането на нов мост край село Покровник трябва да бъде обявена. В противен случай протестите ще продължат с още по-голяма сила.