Под кота 0 има място за всички

Пускат коли на газ в подземните паркинги.
Паркирането в столицата е мъка не само за дошлите по работа или просто на гости хора от провинцията, но и за софиянците, ползващи ежедневно личните си автомобили. Да успееш да улучиш свободно за целта пространство понякога е равносилно да удариш шестица от тотото. Което кара шофьорите да рискуват да паркират на забранени места. С всички произтичащи от това последствия.
Старите държави, в които автомобилът не е бил лукс, а необходимост, още от времето когато в София са се движели файтони и каруци, отдавна са решили въпроса. Или с подземни паркинги, или да надземни такива.
Време беше и нашата столица да започне да прилича на другите главни градове по света. Надземните паркинги са скъпи, а и толкова свободни терени в София няма. Но под земята все още има място, където хората да оставят колите си, спокойни, че няма да ги заварят окрадени или със скоби. Включително и тези на газ, които досега - правилно или не - бяха дискриминирани от съображения за безопасност.


Под кота 0 има място за всички.

Има ли спасение отидиотите на пътя?

Жена с нов „Мерцедес” беше заснета да лети със 120 км в час в насрещното на магистралата.
След такива случки често се чудим има ли спасение от идиотите? Изобщо може ли човек да се предпази и защити от хорската простотия. Преди години двама невинни бяха пометени на тротоара, защото едно синче на магистрат си беше спретнало гонка по улиците. Преди дни двама мотористи загинаха, но моторът им прелетя през тротоара (добре, че нямаше пешеходци там). По пътищата цари хаос, всеки прави каквото си иска, а КАТ редовно отчита някакви внушителни бройки заснети нарушители, но промяна в поведението на шофьорите няма. Всяка нощ в София някой келеш с мотор или 20-годишна кола с издънено гърне буди столицата. Вчера пък двойка полицаи бяха спрели чисто новата си патрулка в бус лентата на бул. „Васил Левски” - единият си избираше уиски в магазина, другият говореше по телефона на улицата, докато тролеят им заобикаляше шкодата.
Май спасение наистина няма.

Поданиците на кралицата малко преиграват

Английските футболисти може да напуснат терена по време на предстоящата евроквалификация срещу България в София, ако чуят расистки възгласи от трибуните.
Расизмът няма място по стадионите, нито където и да е другаде в обществения живот. Английските футболни деятели обаче имат склонност да спекулират с тази твърде чувствителна тема. В последния мач между двата отбора в Лондон беше съобщено за един-единствен български фен, който бил изведен от трибуните, след като стюард дочул расистко подвикване. Не става дума за някакво масово скандиране, нито дори за доказана вина на запалянкото, а за показанията на един стюард, който бил чул нещо. И вече в Англия заговориха за бойкот на следващия мач. При предишния сблъсък между двата отбора в София преди няколко години първото нещо, което британските журналисти попитаха двамата треньори след мача, беше не как са се представили футболистите на терена, а дали са чули расистки скандирания на трибуните. Безспорно е, че такива прояви не трябва да се толерират, ако ги има.
Англичаните обаче понякога преиграват. Досущ като нападателите им, когато се тръшнат на тревата, за да си изпросят дузпа.