0

Д вама души са загинали от задушаване при почистване на помпена станция за отпадни води в Долна Оряховица, съобщиха за БТА от Инспекцията по труда във Велико Търново. Трети работник е критично състояние в болница.

По случая е образувано досъдебно производство, причините се изясняват, уточниха от Областната дирекция на МВР.

Екипът е трябвало да почисти неработеща помпена станция за отпадни води към Пречиствателната станция на ВиК „Йовковци“. ВиК дружеството е наело външна фирма за почистване на неработещата от близо десет години помпена станция, за да бъде пусната в експлоатация отново.

Двама от служителите на външната фирма са починали на място от задушаване, малко след като са влезли в 10-метрова шахта в помпено помещение. Третият работник, който е пострадал при инцидента, е настанен в реанимацията на МОБАЛ ” Д-р Стефан Черкезов” с тежка черепно-мозъчна травма и белодробна аспирация, с опасност за живота, съобщиха от областната болница.

Двамата загинали са се задушили от вредни газове, тепърва ще се уточнява дали става дума за амоняк или сероводород, или друг вид газ, уточниха от Инспекцията по труда. Започва и проверка на външната фирма.