0

 

Травестит мами ударно баби, като се представя за социална работничка или просто любезно момиче, което носи торбите до дома им. Те го мислят за девойка заради дългата му руса коса, дори го канят на кафе, а докато той ги моли да му развалят 100 лв., им взима парите и изчезва. 

По тази схема 31-годишният Илия Борисов е успял да оскубе много старици в София, но три официално са подали жалби за последните дни. Едната е олекнала с 5000 лв., другата с 2000, третата с хиляда. Той е арестуван в петък от криминалисти от 5 РПУ, а от вчера е с повдигнато обвинение, обясниха от СДВР и прокуратурата пред „Телеграф“.

Докато в столицата има бум на този вид измами – от врата на врата с жив контакт, в няколко области на страната ало-измамници са подпукали пенсионерите, като са възродили отново схемата с „д-р Иванов“ и пари за операция. По този начин успяват да завлекат с различни суми по поне петима души на ден, сочат оперативните данни на МВР. 

31-годишният Илия е родом от Лом. От години обаче живее и „работи“ в София. Разследващи са го хващали десетки пъти. Навъртял е 20 криминални прояви и 7 присъди – за кражби, измами, грабежи. Преди година излязъл от затвора, но вместо да се поправи, започнал да мами старци. Набелязвал ги в центъра на столицата, тъй като мислел, че са реститутки. Причаквал ги на пътя, докато кретат с торби и бастуни.

Приближавал се, облечен в женски дрехи, и учтиво обяснявал, че е социален работник. Предлагал да им даде пари, но срещу 50 лв. авансово. Възрастните хора толкова го харесвали, че дори го канели в дома си на кафе за благодарност, обясниха криминалисти. Ако не го канели, ги обирал във входа или асансьора. Имало обаче и случаи, когато звънял на вратата и се представял за служител на ВиК.

„Трябва да ви отчета водомера“, казвал Илия и бързо се намъквал в жилището. След това искал да му развалят стотачка и бабите редовно вадели всичките си спестявания да търсят банкноти. Една от жертвите си дори блъснал, за да излезе по-бързо, и затова едно от обвиненията му е за грабеж, обясниха криминалисти. След като криминалистите от 5 РПУ заловили измамника, една от жертвите не могла да го разпознае, като твърдяла, че жена е била в дома й, а пред нея стоял мъж. 

Измамниците са подпукали възрастните хора и по други схеми. Звънят им на вратите и се представят за врачки, твърдят, че точно над лицето Х е направена черна магия за смърт. Друг път пък предлагали цветя, трети път за медицински лица, които уж са объркали адреса. Имало жена от Долни Дъбник, която всеки ден пътувала до София и чакала пред пощи и поликлиники. Ако не можела да обере дадения пенсионер по пътя, го проследявала до дома му. Качвала се в асансьора и ловко му задигала портмонето. 

За разлика от София в другите области на страната се вихрят ало-измамници. Към момента по данни на МВР най-много случаи имало в Търново, Габрово, Търговище, Монтана. Поне по петима на ден ставали жертви на ало-терористите, но не всички подавали жалби, тъй като сумите варирали между 100 и 1000 лв. Все по-често обаче старците се разделяли с по-мастити суми и подавали сигнали в полицията. 

Точно такъв случай имаше преди броени дни. 83-годишна жена даде последните си пари - 3000 лв. на ало-мошеник в Търговище. Той я омаял по телефона по схемата, че е д-р Иванов и ще оперира близък. Мнимият доктор позвънил на стационарния телефон и обяснил на бабата, че дъщеря й е направила катастрофа. Тя веднага събрала пачките и ги оставила до кофа за боклук. В Ракитово пък завлекли мъж с голяма сума по схемата „дърва за огрев“. В Монтана пък действали с номера да се дадат пари, за да се хванат ало-измамници. 

Рецидивист с 9 присъди се прави на доктор 

Постоянен арест отнесе ало-измамник рецидивист, оскубал баба от село Вирово с 1500 лв. Мъжът се представил за доктор и успял да втълпи на 86-годишната баба, че снаха й е в болница и се нуждае от спешна операция. Жената се хванала на въдицата и оставила парите на уреченото място.

В хода на гледане на мярката се оказало, че мнимият доктор поискал първо 19 000 лв., но след като женицата казала, че няма толкова, склонил да й вземе единствените 1500 лв. Било арестувано и мулето на измамника, което се представило за санитар.