0

252 малолетни и непълнолетни, разпространяващи или употребяващи наркотици са установени от май 2021 г. до настоящия момент. Това става ясно от писмен отговор на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков на парламентарен въпрос, отправен от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов за това какви мерки са взети и колко досъдебни производства има образувани срещу наркоразпространители. Акцент в депутатското питане е пласирането на наркотици в и около училищата.

За същия период задържани по линия на престъпления с наркотици са 1764 души, а образуваните досъдебни производства са 1436.

Рашков посочва още, че са проведени 4315 полицейски операции в районите на училища и детски градини. Проверените и профилактирани лица в тези райони са 22 080. МВР е провело и над 12 хиляди срещи с представители на учебни заведения във връзка с наркоразпространението.

МВР шефът допълва, че се създава и поддържа постоянен контакт с представители на учебните заведения с цел своевременно и системно уведомяване на полицията при случаи на престъпления с наркотици на територията или около училищата и детските градини. Полицията също така провеждала ежеседмични операции с цел превенция на употребата и разпространението на наркотици.