0

О бщини с проблеми във водоснабдяването и режим на водата ще са на челните места в списъците за ремонт на ВиК с държавни пари.  До момента в регионалното министерство са постъпили документи за 900 обекта на стойност около 1,5 млрд. лв., става ясно на срещата на Националното сдружение на общините с министър Гроздан Караджов и неговите заместници. Средствата, които могат да се отделят от бюджета обаче, са 500 млн. лева и те са както за ВиК, така и за общински пътища.

Програма

До края на май  общините са подали 268 обекта за ремонт на общинската пътна мрежа на обща стойност близо 1 млрд. лв., съобщават от НСОРБ. Още 95 проекта за още 317 млн. лв. са подадени допълнително. 419 млн. лв. вече са заделени, а 82 млн. ще бъдат осигурени с актуализацията на бюджета. Като цяло обаче пътищата и ВиК мрежите, които трябва да бъдат реновирани, са за над 3 млрд. лева.
“След 1 юни ще се въведат критерии, по които проектите ще бъдат одобрявани. Фондът за общински инвестиции замени министерските постановления. Имахме обещание, че малките общини няма да бъдат дискриминирани“, коментира кметът на Троян Донка Михайлова, която е и зам.-председател на НСОРБ. За Троян е важно да се ремонтира пътят от Орешак до Троянския манастир, защото е в лошо състояние.

Проблем

Освен дали ще бъде одобрен техният проект, кметовете са притеснени и от скока в цените на строителните материали, понеже договорите с фирмите са сключени на старите нива. Засега се предвижда възможност за завишаване на договорените цени с 15%. Според общините обаче подобна индексация е нереалистична и настояват за 30%. „Три обекта в Димитровград чакат правилата за индексиране на договорите и не започват работа. Надяваме се до десетина дни те да са ясни, защото времето за ремонти тече“, уточни и кметът на Димитровград Иво Димов, също зам.-председател на сдружението.