0

Г орски застреляха мечока Живко, който нападаше къщи в Рибарица и изяде доста от кокошките по дворовете. Животното е било отстреляно на 16 март в Рибарица, разказаха пред „Телеграф“ Спаска Атанасова от Рибарица и кметицата Пенка Ганева. Припомняме, че дивото животно се прочу с нападението си над курниците из махалите и множество бели в дворовете.

Подписка

Живко е застрелян, след като жители на Рибарица изпратили подписка до министъра на земеделието да разреши отстрела за това, че поведението му е станало опасно за хората. Освен че мечокът окрал близо 30 кокошки и петли, изненадвал и хората на улицата. Капката, която преляла, бил случаят с местна жена. От страх при срещата си с него, тя счупила ръката си, докато тичала. Въпреки белите, които причинявал, днес всички тъжат за дивото животно.

През реката

Повярвайте, всички тук направиха всичко възможно, за да не се стигне до този тъжен край, сподели кметицата. В края на миналата година рейнджъри от Централен Балкан, доброволци и горски успели да го прокудят високо в планината. Стреляли с гумени патрони. Всички решили, че е заспал зимен сън, когато през януари триумфално се появил отново и трайно се установил от другата страна на реката срещу една от махалите на Рибарица. Наблюдавал хората, имало дори случаи с деца, които се снимали с него. Отношения изключително опасни и безразсъдни, защото става дума за диво животно и никой не може да предвиди реакциите му, убедени са еколозите от Мечешки истории.

Чип

Мечокът Живко пристигнал в Тетевенско от Габровския Балкан, където от горското му поставили чип за проследяване. Когато започнал да нахлува по дворовете, изправил на крак всички. Хората търсили начин да го спасят от самия него. „Мечката беше гонена, пробвана да се захрани по-високо в планината, искахме да го изпратим в паркове и защитени местности в Лъгът, Кормисош в Стара Загора, Холандия, Румъния, Германия, Хърватия. Навсякъде отказаха да го вземат“, разказват емоционално еколозите от Мечешки истории. Причината била, че Живко вече е на 4 години, старо животно с утвърдени навици и няма как да бъде превъзпитан. Тялото на мечока Живко ще бъде препарирано и изложено в Музея за животни в Черни Осъм, каза Пенка Драганова.