0

О коло 120 лв. ще излезе обядът за Великден на семейство от 2 до 4 души, изчисли екип на “Телеграф”. Калкулацията е на база мониторинга в търговски вериги и пазари в столицата в края на миналата седмица. 

В празничната кошница са включени основните ястия, които се поднасят на празничната трапеза - яйца, великденска салата с марули, пресен лук, чесън, копър, магданоз и репички, агнешко, хляб и козунак.

Според тази разбивка 2 кг агнешко излиза 44 лв., комплект за плънката е 10 лв., кора с 30 яйца - 8 лв. 20 лв. до три козунака или 1 луксозен, четири глави лук по 90 ст. прави 3,60 лв., толкова и за четири глави пресен чесън, 1,50 лв. голяма глава салата, 80 ст. връзка репички, 2 лв. хляб. Прибавяме бутилка вино от 10 лв. и натурален сок от ябълки от 2 л. за 5 лв. и общата сметка възлиза на 108,50 лв. 

Прави впечатление, че търговските вериги в края на миналата седмица започнаха да се конкурират с промоции. Така агнешкото от близо 30 лв. за кг. в понеделник в петък и събота можеше да се намери между 18 лв. и 22 лв. за кг. На тези цени вървеше и прясно българско месо на пазара на “Красно село” в София.

Пак по пазарите предлагаха отстъпка при покупка на 2  връзки пресен чесън и лук с левче по-евтино. Най-очевидните промоции бяха при яйцата. И ако в понеделник 30 яйца можеха да се купят за 10 лв., то на Лазаровден се стигна до ударни намаления от 5 лв. за кора яйца. 

Междувременно от Държавната комисия за стокови борси и тържища съобщиха за пореден исторически рекорд  в увеличенията на цените на храните. Според ДКСБТ през  отминалите 5 работни дни храните на едро нарастват непрекъснато за 25-а поредна седмица, или повече от 6 месеца.

Толкова продължителен период не е отчитан досега от Комисията по стокови борси и тържища. Така например от началото на април цените на едро на храните са се увеличили с 6,61 на сто, за март повишението е с 6,42%, което е най-голям месечен ръст на цените на едро за 2022 г. През февруари поскъпването е с 5,87%, а през януари с 0,65%. 

От началото на годината увеличението е общо с 24,17 на сто. През изминалата седмица най-много са поскъпнали яйца, брашно и олио, портокалите от плодовете и морковите и оранжерийните домати от зеленчуците.

Домакинствата изчисляват личната инфлация

От НСИ припомнят, че всяко домакинство може да ползва калкулатор, разработен от институцията за изчисление на личната инфлация.

Той отчита промени в цените на над 800 стоки и услуги.  Калкулаторът позволява да изчислим цената на месечното си потребление на различни стоки и услуги и да видим как тя се променя спрямо избран от нас период.

Сметките се правят въз основа на средно претеглената цена на всички стоки и услуги от над 6400 търговски обекта от 27 града.