0

С лед падането на комунизма е трудно да си представим Народното събрание без д-р Хасан Адемов. Избиран е за депутат в 10 поредни парламента от зората на демокрацията до днес. Истински рекордьор по мандати. Едва ли покойният Гиньо Ганев би се обидил, ако наречем д-р  Адемов новия човек парламент. Диалогичен, скромен, неоспорим експерт по социална политика - все качества, с които  печели приятели отляво, отдясно и в центъра. Харесват го не само собствената му партия, която не спира да го издига за депутат. Благият му характер печели симпатиите и на опозицията. Ценят го и журналистите, които неведнъж са получавали рамо от д-р Адемов след приемането на поредния социален закон. Обяснява, превежда на разбираем език, редактира, дава ценни съвети.

Хасан Адемов в компанията на Менда Стоянова и Светлана Ангелова

 Хасан Адемов в компанията на Менда Стоянова и Светлана Ангелова
ТЕЛЕГРАФ

ТЕЛЕГРАФ

Като типичен представител на зодия Водолей винаги съумява да впечатли събеседника си. Не само умее да изслушва внимателно, но и успява по великолепен начин да се постави в обувките на другия. За пръв път д-р Адемов е избран за депутат в 38-то народно събрание. То е третото след рухването на комунистическия режим. Докторът е един от 19-те депутати на коалиция Обединение за национално спасение, състоящо се от ДПС  и БЗНС „Никола Петков“ на Милан Дренчев. Оттогава нито един парламент, свикан след избори, не минава без Хасан Адемов. Той е там и в 40-ото НС, с което България става пълноправен член на Европейския съюз през 2007 г.  Най-краткият му престой в парламента е 45-ото народно събрание, свикано след изборите, проведени на 4 април 2021 г. Първото заседание се провежда на 15 април, а президентът го разпуска на 21 май. Така става най-краткото обикновено Народно събрание в българската история, заседавало само 9 пъти. Адемов не се задържа и в 42-рия парламент. Тогава, през 2013 г.,  става социален министър в кабинета „Орешарски“, но само за година заради предсрочните избори, които слагат край правителството и парламента. Една от най-големите му битки вероятно е тази с коронавируса. По време на пандемията през 2019 г, той е първият български депутат с доказана положителна проба. Тогава признава, че е сред хората, смятащи коронавируса за леко заболяване, което протича като ежегодните вируси. „Притеснението идва от това, че има неизвестност как ще протече заболяването. Кашлицата е изключително мъчителна и е един от основните симптоми, които водят до по-нататъшно усложняване“, признава обаче докторът в свое интервю.

Наздравици с колегите от Обединени демократични сили Йордан Нихризов и Роси Тоткова

 Наздравици с колегите от Обединени демократични сили Йордан Нихризов и Роси Тоткова
ТЕЛЕГРАФ

Хасан Адемов в компанията на Менда Стоянова и Светлана Ангелова

 Хасан Адемов в компанията на Менда Стоянова и Светлана Ангелова
ТЕЛЕГРАФ

Роден в Исперих на 24 януари 1953 година. По професия е лекар - анестезиолог. Медицината сякаш белязала цялото му семейство - синът му е зъболекар, съпругата - медицинска сестра, племенникът му е ендокринолог,  а племенницата - терапевт. Родната му сестра също носи бяла престилка. А тя се предава по наследство. Дядото на Хасан изучавал тънкостите на източната медицина
в Турция. Така, когато дошло времето да избира, внукът кандидатствал във Варненския медицински институт и бил приет. Кариерата му на лекар започва през 1979 г., когато по разпределение отива да работи в село Йонково. Адемов е споделял, че за първия си работен ден стигнал с каруца. По-късно започва работа в болницата в Исперих, където се запознава със съпругата си. В началото на политическата си кариера неведнъж е признавал,  че лекарската професия му липсва. Работата му в социалната сфера обаче постепенно започва да запълва тази празнота.