0

У краинците засега остават по хотелите, въпреки че плащанията на хотелиер за бежанец са само до 31 май. До този момент не е ясно къде ще бъдат преместени хората от Украйна, след като свърши срокът, който държавата определи за подпомагане на собственици на хотели от 40 лв. на човек, които включват нощувка и храна. Това стана ясно от думите на  Георги Рачев, зам.-шеф на Асоциацията на туроператорите, пред “Телеграф”. 

От днес започва изплащането на около 15 млн. лв. на всички хотелиери, които са подали документи и са изрядни, съобщи пред националната телевизия полк. Валери Рачев, шеф на Националния кризисен щаб за бежанците от Украйна. 

Чужди морета

Не мисля, че хотелите, пълни с украинци, могат да попречат на туристическия сезон, коментира Георги Рачев. Повечето от българите ще се отправят към чужди морета и изгодни дестинации като Турция, прогнозира той. Освен това не е ясно дали има сключени договори с чужди туристи, които искат да дойдат на нашето море, каза Рачев. 

Интензивни пътувания 

Според Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма, пък  се очакват интензивни пътувания на българите по празниците. Той прогнозира, че 280 хил. ще бъдат пътуванията в самата страна, а 60 хил. - в чужбина. В момента имаме  100% ръст на българите, които излизат в чужбина, в сравнение с времето на Ковид пандемията. В момента има феноменален интерес към планините. Около Великден ще излязат 30 хиляди души, а за първата десетдневка на май се очакват 200 хил. да се качат  в планината, каза Драганов.