0

Д ългогодишният ректор на Военна академия „Г.С. Раковски“ е уволнен. От понеделник вече е пенсионер от резерва, а на негово място е върнат предишният началник ген. Тодор Дочев.

„На 8 март ми връчиха заповедта на министъра, а указът на президента за освобождаване е подписан на 1 март. Подадох жалба до държавния глава относно мотивите, но до ден днешен нямам отговор“, заяви пред „Телеграф“ генерал-майор Груди Ангелов. 

По неофициална информация генералът е спрял външни апетити към терен на Военна академия откъм ул. „Хан Омуртаг“, който бил преобразуван от публична държавна в частна държавна собственост. “Това не мога да го твърдя, защото нямам доказателства. Мога да имам само подозрения или догадки“, коментира ген. Ангелов. 

„Имаше терен, който беше преобразуван от публична държавна в частна държавна собственост. Инициативен комитет, на който съм председател, предложи там да се изгради храм-паметник на жертвите от Първата световна война. Тогава поканих патриарха да постави основния камък. Има проект, който впоследствие беше тактично замразен. Не се даде и разрешение за строеж от МО. Не знам какви бяха мотивите. Не мога да кажа кой какви цели има и защо, но явно на някой съм попречил“, заяви ген. Ангелов.

Официално мотивите за пращането му в резерва са, че е упражнил право на пенсия и е отказал да заеме предложен му пост. Според генерала обаче цялата процедура по предлагане и избор на въпросния пост била сбъркана, а предложението било направено преди една година. Той разказа още, че като видял какво става, поискал среща с вече бившия военен министър Стефан Янев. Той му дал точно 2 минути да изложи казуса, което по думите му е „несериозно“. След като станало ясно, че ще го уволнят, пък дори не му вдигнал телефона. Ген. Ангелов е категоричен, че е вярващ човек и няма да търси разплата.   

„Не бих причинил това на семейството ми, това напрежение и тормоз. За мен това е затворена страница. Бил съм 39 г. в армията, минал съм през цялата йерархия. Не се чувствам обиден или засегнат. Обидата е за онези, които го направиха и се опозориха. Не знам кои са, мога само да гадая, но да знаете, че доста неща се случват по тъмни доби и на тайни места“, допълни ген. Ангелов. 

Вече бившият ректор на най-старата академия на Балканите разказа, че имало два терена - единият е 10 дка, другият - 1-2 дка, с които се разпорежда МО. През 2020 г. тогавашният министър Красимир Каракачанов дал разрешително генералът да проведе тръжна процедура за отдаване под наем на единия терен откъм ул. „Хан Омуртаг“.

Последвали след това десетки проверки, които не установили нищо нередно. ДКСИ дори взел допуска до класифицирана информация на ректора, но след проверка и още на първа инстанция в съда му го върнал. Имало три опита да бъде уволнен, като последният дал резултат.