0

В место ламарина, трева и диви медоносни цветя да привличат пчелите на покривите на градския транспорт. Това са две от предложенията в конкурса на Столичната община „София избира зеленото“. Той се провежда за втора година, като през миналата нямаше определена тема, подаваха се най-различни предложения от граждани, а фондът за финансиране бе в размер на 1 млн. лева.

Проектът за пчелни „полянки“ на спирките се опира на опита на английския град Лестър, където 30 спирки на градския транспорт са превърнати в зелени центрове с трева и цветя, които стимулират опрашването. Те спомагат и за намаляването на така наречения топлинен остров в градското пространство и събират и фините прахови частици. 

Сред подадените предложения има и такива със социално-екологично послание. Такива са двете инициативи за еконамеса в квартал Факултета. Зелени гета е проект за три места за озеленяване и облагородяване в сърцето на Факултета. Едното е строеж на велоалея в близост до централния площад „Жабарника“.

Идеята е на площада да се поставят градски мебели и дървена конструкция тип купол. Предложението включва и създаването на детска площадка и образователен център от неизползваеми контейнери. Другото предложение отново за Факултета е изграждане на друга детска площадка, наречена Дворът, която да се изгради на терен общинска частна собственост и представлява едно от малкото зелени островчета в квартала. 

Коритата на софийските реки да се озеленят и превърнат в място за отдих е стара идея. Сега в конкурса участва предложението „Речен площад Лъвов мост“. Там вече беше организиран градски фестивал, но мястото се нуждае от съществена реконструкция и озеленяване. 

В конкурса участват и практични предложения, като поставянето на „кучемати“, които да се захранват със слънчеви панели и да пускат храна за животни срещу пластмасови бутилки. Подобно е и предложението да се поставят автомати за билети, на които отново срещу пластмасово шише да се получава безплатно билет за градския транспорт или да се ползва обществена тоалетна.