0

Ш ествия в подкрепа на Украйна и срещу войната се проведоха в три града в България.

В Бургас 200 души се събраха на протест пред паметника „Альоша“ в центъра на града. Те организираха флашмоб, като надредиха детски играчки, обувки и и цветя, в които поставиха надписи с цифрата 136, колкото са загиналите деца от началото на войната.

"Днес няма да се делим на украинци, българи и руснаци. Събрали сме се, за да кажем "Спрете тази война"", заявиха организаторите на протеста от украинската общност в Бургас, цитирани от БНР.

В протеста участват и много деца, които издигнаха плакати "Спрете войната!", "Спрете Путин!" и "Слава на Украйна!".

На организирания митинг, протестиращите призоваха света да не забравя за Украйна. Протестът завърши с шествие до сградата на Община Бургас.

Мирно шествие срещу военните действия на руския президент се проведе в съботния следобед и във Варна. То тръгна от сградата на общината и премина през пешеходната зона и по ул. "Княз Борис" в посока Операта, където хората отдадоха минута мълчание в памет на жертвите от войната.

Протестиращите скандираха скандираха "Нет войне" и "Слава Украйна". Сред тях имаше жители на морската столица, гости на града и украинци, които търсят убежище у нас.

В Пловдив стотици украинци се включиха в шествие пешеходната зона, скандирайки „Спрете войната“. Организатор е Украинско-българското сдружение „Пловдив“.

В шествието се включиха и новопристигнали бежанци от Украйна. Към него се присъединиха и много пловдивчани, за да покажат солидарност с украинския народ и да поискат край на войната. Шествието тръгна от дом „Левски“, минавайки по цялата главна улица, стигна до пл. „Централен“, където премина в импровизиран митинг, предаде БТА.

Протестиращите срещу военните действия в Украйна, които продължават повече от месец, скандираха „Искаме вкъщи“, „Слава на героите“, „Спрете войната“, „Спрете Путин“. На площада украинците пяха химна на Украйна и украински народни песни, издигнаха десетки плакати против войната. Те разпънаха над 10-метрово украинско знаме и огромен плакат с надпис „Путин, в името на човечеството, спри войната“.

БТА

БТА

БТА

БТА

БТА

БТА