0

О деяла, спално бельо и хигиенни материали за хората в Украйна дариха наши сънародници още в първия ден от акцията на БЧК. Това съобщиха пред „Телеграф“ от централата на Червения кръст в София. Инициативата за помощ стартира вчера във всички области в страната. Приблизително по 200 души на час от цяла България са звънели да питат как и какво да дарят. 

Само в София средно около 10 българи на час се обаждат с желание да помогнат, каза Любомир Каракановски от БЧК, който отговаря за кампанията в столицата. Той държи връзка с колегите си от цялата страна и обясни, че и там хората са също толкова активни. Въпреки снега и лошото време те идват с автомобилите си и доставят кашони с дарения.

А апелът на БЧК, отправен по молба на Украинския червен кръст, е за нови дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки. Те трябва да са с етикет на производителя. Могат да се даряват още  хигиенни материали, палатки, фенери, батерии и генератори. Все още се мисли как даренията ще бъдат транспортирани до Украйна, като за това грижа имат държавните институции.

В първия ден от акцията по-активни са били частните дарители, но има желание и от фирми. Повече са били хората на средна възраст, но сред желаещите да помогнат е имало и пенсионери. На телефоните на Червения кръст се обаждали и хора, които искали да ходят като доброволци в горещата точка. Лекари пък питали как да помогнат с аналгетици и кръвна плазма. Вече има и желаещи да направят финансови дарения. 

Тази кампания стартира днес, като за целта ще бъде обявена дарителска сметка. Материалните дарения се приемат в областните структури на БЧК в страната, като адресите и телефоните на всички областни организации могат да се видят на сайта на БЧК. В София те се дават в централата на организацията на бул. "Джеймс Баучер" N76. В момента хранителни продукти не се набират, но пък се приема бутилирана минерална вода. 

В Дупница канят техни медици в домовете си 

Общинският съветник и лидер на ВМРО-Кюстендил  Георги Петров предлага емигрантите от Украйна, които са медицински лица, да бъдат поканени да живеят на територията на общината. „По този начин ще може да се реши проблемът с незаетите лекарски практики в региона. Общинска администрация може да им предложи общински жилища, ако има свободни такива“, коментира Петров. От своя страна, кметът на Кюстендил Петър Паунов коментира, че всички наши сънародници са добре дошли в общината. От Центъра на бесарабските българи пък съобщиха във Фейсбук, че събират дрехи за мъже - бельо, панталони, фланелки, пуловери, шапки, шалове и ръкавици.

Трио актриси дадоха рамо 

Актрисите Стефания Колева, Здрава Каменова и Богдана Трифонова дадоха рамо на акцията по набиране на дарения за населението на Украйна. Стефания Колева отправи апел във Фейсбук: Ако искате да помогнете, можете да направите дарение за Украинския червен кръст.

А1 осигурява безплатни разговори

В знак на подкрепа и солидарност с украинския народ и българите в Украйна А1 България предоставя безплатни услуги в роуминг за нашите сънародници там. Също така от 26 февруари абонатите на мобилна услуга, които се намират в България, ще разполагат с 1000 безплатни минути за разговори със свои близки в Украйна. Безплатните минути ще бъдат добавени автоматично и ще са активни за период от 30 дни от датата на активирането им. А1 ще следи ситуацията в Украйна и ще реагира спрямо нейното развитие и нуждите на клиентите след края на 30-дневния период. От А1 подчертават, че телекомуникационните услуги са сред най-важните в извънредни ситуации и затова компанията подкрепя своите клиенти и голямата българска общност в Украйна, като им дава възможност да общуват без притеснения въпреки критичната ситуация.