0

Е дно от езерата в близост до посолството на Руската федерация в литовската столицс Вилнюс се превърна в „кърваво море“. Участници в протестна акция поядисаха водите му в червено. С действието си те целят да привлекат вниманието към случващото се в Украйна, съобщава местното издание LRT.

Организаторите на събитието са журналистката Берта Тилмантайте и фотографката Неринга Рекашуте. Освен това в акцията участва литовската плувкиня и олимпийска шампионка Рута Мейлютите, която преплува „кървавото“ езеро.

"Blood Pond подчертава отговорността на Русия за извършените военни престъпления срещу украинци. Плуването символизира необходимостта от постоянни усилия за борба. Наложително е да продължим да действаме - да разпространяваме истината, доброволно, протестираме, даряваме и оказваме натиск върху нашите правителства, така че те предприемат действия“, написа Рекашуте в Instagram.

От местната полиция съобщиха, че действията са съгласувани с властите и боята няма да навреди на животните и растенията.