0

Г аражите и паркоместата удрят невиждано високи цени и на много места настигат цената на малко жилище. Това установи проверка на „Телеграф“ на имотния пазар в столицата и големите градове. В София пазарът на гаражи и паркоместа е буквално полудял, споделиха специалисти по имоти.

Причината за високото търсене е притеснителната инфлация и меракът на много дребни спестители да предпазят парите си от обезценяване. „Ако нямаш пари за апартамент, това не значи, че за теб няма място на имотния пазар. Напротив, гаражът или дори паркомястото са добра инвестиция в настоящата пазарна ситуация“, заявиха имотни експерти.

Купувачи в нови комплекси пък вече задължително искат гараж с апартамента, тъй като знаят, че на улицата места няма. Липсата на обществени паркинги особено в новоразвиващите се комплекси и все по-разширяващите се платени синя и зелена зона за паркиране дава допълнителен стимул на търсенето.

В столицата стари гаражи могат да се намерят на цени около 20 000 евро. В новите комплекси те се търгуват около 15 000 евро в зависимост от локацията. Цената обаче е при закупуване на зелено. Цената отива до 30 000 евро за топлокация, отопление и автоматична врата.

Закритите паркоместа, които дават възможност за паркиране в общо подземно помещение, се предлагат на 10-12 000 евро. Най-евтино вървят откритите паркоместа, които законът от няколко години третира като самостоятелни обекти, които могат да се купуват, продават и отдават под наем. Такова място в рамките на поземления имот на сградата под открито небе вече не може да се намери под 7000 евро, казват спецовете на имотния пазар.

Високите цени раздвижват и наемния пазар. В София вече рядко може да се намери самостоятелен гараж с врата за под 150 лв. месечен наем. В по-скъп район и особено ако е снабден с автоматична врата, луксът да складираш возилото си в такъв гараж не минава под 200 лв. месечно.

От 1000 до 1500 евро на квадрат вървят самостоятелните гаражи в широкия център на Бургас. Цените са стигнали тези на апартаментите, а в някои случаи дори ги надвишават по цена на кв.м, ако гаражът има прекарана вода, канал или електричество. Средно голям гараж за един автомобил с площ 10-12 кв.м излиза не по-малко от 15 000 евро.

Ако разположението му позволява помещението да се ползва за офис или магазинче например, цената скача поне с 50%. Двойно и тройно по-евтини са паркоместата в общ подземен паркинг или в заден двор на кооперация. Те вървят от 700 до 900 евро на квадрат. Луксът да имаш собствено паркомясто излиза средно около 10 000 евро. 

Цените на гаражите хвърчат нагоре през последните години, защото в морския град има огромен проблем с паркирането. Центърът на Бургас, а и кварталите са презастроени и от някогашните междублокови паркинги не е останало много. Наличните зони за безплатно паркиране са крайно недостатъчни за огромния брой автомобили.

От друга страна, ежегодното разширяване обхвата на синята зона също е допълнителен катализатор за поскъпването на гаражите и паркоместата. Търсенето на собствено и гарантирано пространство за паркиране се повишава, а  това логично води и до поскъпване на цените.

От въвеждането но синята зона до момента цената на гаражи и паркоместа е скочила двойно. Наемите на паркинг също са повишени. В момента паркомясто или гараж в центъра върви от 120 до 180 лева на месец или средно излиза по 5 лева на ден. 

В момента на пазара се предлага двоен гараж в жк „Братя Миладинови“ на цена от 40 000 евро, който може да побере два автомобила, паркирани един зад друг. Клетката е разположена в нова кооперация, в която се предлага и гарсониера на цена от 56 000 евро. Пресметнато като съотношение площ-цена върху квадратен метър, гаражът излиза една идея по-скъп, коментират брокери. Тази оферта стои дълго на пазара, но преди година цената на гаража бе само 30 000 евро, а сега продавачът  е вдигнал мизата с 50% отгоре. 

Наемите на гаражите в Пловдив вървят от около 100 лева в кварталите до около 100 евро за център. Скъпите наеми на гаражи са тези, които вървят в комплект с апартамент. Могат да достигнат и до 1000 лева за двустаен обзаведен с гараж.  В Стара Загора пък наемите са между 150 и 250 лв. в зависимост от местоположението.

До 20 000 евро искат в Русе

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА

Най-скъпите гаражи в Русе струват между 15 000 и 20 000 евро, съобщи за „Телеграф“ председателят на Асоциацията на русенските брокери Марин Гюрчев.

Те се намират на кота 0 в жилищни кооперации в централната градска част и квартал „Възраждане“. Цената на най-скъпите гаражи е близка до цената на боксониери в крайните русенски квартали, коментира Гюрчев. На пазара за недвижими имоти може да се намери боксониера от 32 квадратни метра за 22 000 – 24 000 евро.

Най-евтините гаражи в Русе се продават за 3000 - 5000 евро. Те са в крайните квартали. 

И да искаш, в Хасково няма

Божидар Събев

Между 7000 лева за гараж 15 кв. метра в краен квартал до 23 000 лева за гараж от 32 кв. метра в идеалния център на Хасково варират офертите, съобщиха за „Телеграф“ местни брокери. Като цяло стандартен гараж за една кола извън центъра, но не и в покрайнините, може да се намери веднага на цени между 10 и 14 000 лева.

Отопляеми гаражи в града няма, защото Хасково не е нито топлофициран, нито газифициран град. Наемите се сключват за година и варират от 600 до 1500 лева в зависимост от мястото и обема. В момента обаче няма предлагане на гаражи под наем, всички са заети.