0

„Оставам в Украйна. Трябва да браня живота на жителите на моя град“. Това заяви в ефира на Нова телевизия кметът на украинската столица Киев Виталий Кличко.

Той обяви, че към момента не може да бъде никъде другаде, освен родината си.

По думите му столицата на Украйна се е променила драматично от началото на войната.

„В момента няма много хора тук, защото половината население е напуснало. Преди войната в Киев живееха 3,5 милиона души, сега предполагаме, че са около милион и половина. Жените и децата вече си тръгнаха. Има по-сигурни места в страната сега. Почти няма движение по улиците. Хората, които може да срещнете, са с униформи и оръжия. Всяка сграда и улица се подготвя за атака от руски войници. Готови сме да защитим нашият град и нашите семейства“, каза Кличко.



Кметът на украинската столица обясни, че към момента жертвите в града са повече от 300. Сред тях има 4 деца. Ирпен към е изравнен със земята.

„Ирпен, Буча, Гостомел, Бородянка - те са изцяло разрушени. Половината Чернигов е разрушен, Харков, Мариупол. 80% от жилищните сгради са сринати. И те наричат това „специална операция“. Това е война срещу хората на Украйна, срещу цивилни граждани. Моля Ви, не вярвайте на руската пропаганда! Те казаха, че сме нацисти, че сме радикални, че сме екстремисти, че мразим руснаците. Това е лъжа! Всичко това е лъжа! Един пример - аз съм представител на Киевската общност, но моят първи език е руски, моята майка е рускиня и в половината ми тяло тече руска кръв! Как бих могъл да мразя майка си? Всичко това е лъжа. В Украйна съжителстват 17 националности, никога не сме били враждебни един към друг. Ние сме мирна страна, мирна нация. Бяхме! Сега взехме оръжията и искаме да защитим бъдещето си, семействата си, децата си. Ние вярваме в същите ценности, в които вярват в Европейския съюз и България!“, каза още Виталий Кличко.