0

С ателитната интернет услуга Starlink вече е активирана в Украйна. Това съобщи чрез профила си в Twitter собственикът на компанията SpaceX Илън Мъск.

Той допълни, че компанията изпраща и оборудване в страната.

"Услугата Starlink вече работи. Други терминали са на път", посочи шефът на Tesla и SpaceX в социалната мрежа.

По този начин жителите на Украйна ще имат достъп до бърза и стабилна сателитна интернет система. Спирането на достъпа до интернет на украинска територия от Русия пък става невъзможно без кибератака на чужди центрове за данни.

Действието на Мъск идва часове след като вицепремиерът на Украйна изпрати молба до милиардерда да предостави на страната станции на Starlink. „Докато се опитвате да колонизирате Марс, Русия се опитва да окупира Украйна! Ако вашите ракети успешно се приземяват от космоса, руските ракети бомбардират митните жители на Украйна! Молим ви да предоставите на Украйна станции Starlink“, написа в събота сутринта министърът.

SpaceX в петък пусна втора пратка от около 50 спътника Starlink, за да осигури интернет връзка за клиенти по целия свят. В събота не беше ясно как потребителите в Украйна имат наземни възможности да получат услугата, пише АФП.