0

П реподаватели поискаха от ръководството на Великотърновския университет да отнеме титлата „Доктор Хонорис кауза“ на руския президент Владимир Путин. Към искането се присъединиха и от „Зелено движение“ - Велико Търново.

 

Петиция за това е пусната и в интернет.

 

„Призоваваме членовете на Академичния съвет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ да отнемат званието „Почетен доктор на ВТУ (Doctor honoris causa)” на Владимир Владимирович Путин. Званието е присъдено с решение от 26 януари 2009 г. „за заслуги в областта на юридическите науки, за мирното развитие на съвременния свят и в частност за укрепване на българо-руските отношения в началото на 21 век“, според мотивираното предложение за награждаване, направено от ректора на ВТУ по това време Пламен Легкоступ. Почетната титла е присъдена във връзка с обявената „Година на България в Русия“, a писмото до Путин е изпратено чрез извънредния и пълномощен посланик на Русия у нас Юрий Исаков. По това време Владимир Путин е министър-председател на Руската Федерация.

С настоящата петиция апелираме настоятелно Академичния съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ да предприеме незабавни мерки по отнемане на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на персоната и сегашен президент на Русия Владимир Путин! Репутацията на Великотърновския университет не може да бъде опетнявана с подкрепа към диктатор, за когото човешкият живот, националният суверенитет и демокрацията не означават нищо.



Нито преди, а още по-малко сега - след последните събития от 24-ти февруари т. г. , има съмнения в това колко опасен е създаденият, поддържан и ръководен от Путин и неговия криминален олигархичен кръг диктаторски режим, подтискащ дори собственият си народ, лишен от основни човешки права. Непредизвиканата война срещу съседна суверенна Украйна е нападение не само срещу една свободна и независима държава, а и срещу основни демократични ценности на цивилизования свят. Война, предизвикана от несменяемия кремълски диктатор, който 77 години след края на Втората Световна Война погазва всички международни правни и морални норми, създадени, за да гарантират мира в Европа и дори заплашва с ядрена война всеки, който се опита да го спре!

Още веднъж призоваваме Академичния съвет, всички преподаватели и студенти на ВТУ, както и всеки български гражданин, да ни подкрепят в справедливото ни искане за връщане на достойнството на университета!

Настоящата петиция е инициирана от Местната организация на ПП Зелено движение във Велико Търново и е в подкрепа на преподавателите от Великотърновския университет, организирали подписка за отнемането на титлата”, се казва в нея.