0

М инистърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу е информирал президента Владимир Путин, че Мариупол е превзет и е под контрол, съобщава Интерфакс.

„Мариупол беше освободен от въоръжените сили на Руската федерация и Народната милиция на Донецката народна република, остатъците от националистическите формирования се укриха в индустриалната зона на завод „Азовстал“, допълва министърът.

Според него около 2 хиляди души от украинските сили са се укрили на “Азовстал” и най-вероятно са блокирани.

„По време на обкръжението броят на въоръжените сили на Украйна, националистическите формирования, както и чуждестранните наемници, а също и достатъчно от тях, е над 8100 души. По време на освобождението на града повече от 4000 са унищожени, предадени са 1478. Останалата група е не повече от 2000. блокирани в индустриалната зона на завода "Азовстал" - каза Шойгу.

На свой ред Путин нарече “освобождението” на Мариупол успешно и забрани военни да щурмуват територията на завода "Азовстал"

„Считам предложеното щурмуване на индустриалната зона за нецелесъобразно, нареждам да го отменя“, каза той по време на среща със Сергей Шойгу.

По-рано ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров заяви , че металургичният завод Азовстал в Мариупол ще бъде под контрола на въоръжените сили на Руската федерация в четвъртък.

По-рано руските военни съобщиха за боеве в центъра на Мариупол . На 11 март Министерството на отбраната на Руската федерация обяви стесняване на обкръжението около Мариупол от частите на ДНР. Преди това военните на Руската федерация съобщиха, че са поели контрол над редица градски блокове.

На 13 април руското министерство на отбраната обяви, че търговското морско пристанище в Мариупол е взето под контрол и че над 1000 украински морски пехотинци , защитаващи този град, са сложили оръжие.