0

О бщина Благоевград е първата в страната, която предоставя социални жилища за подслон на потърпевши от войната в Украйна. На днешната си сесия общинските съветници одобриха предоставянето на свободни социални жилища в квартал „Освобождение.

Общината разполага понастоящем със 141 броя свободни обзаведени социални жилища в квартал „Освобождение“. 129 са едностайни, 10 са двустайни, а 2 са тристайни, като част от всички тях са пригодени и за хора в неравностойно положение.

В края на месец февруари Община Благоевград създаде и Координационен център в помощ на засегнатите от размириците в Украйна. В него са заявили участие доброволци, с готовност да оказват съдействие чрез различни механизми - превоз на нуждаещи се, превод на и от украински език и др..

Съвместно с БЧК е отворен и пункт за продукти и вещи от първа необходимост.

Той се в офиса на БЧК на бул. „Св. св. Кирил и Методий“ №29 в областния център. На място могат да бъдат предавани и парични помощи.

Югозападно държавно предприятие пък изрази готовност да дари дърва за огрев на украински бежанци. От Горското са приготвили 500 пространствени кубически метра.

Управителният съвет на предприятието гласува решение, с което упълномощава директора инж. Дамян Дамянов да предостави дървата за нуждаещите се бежанци, които са настанени в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска, София град, Ловеч и Пазарджик.

За оказване на бърза и ефективна помощ при възникналата кризисна ситуация ЮЗДП е подготвило писма до съответните областни управители с молба за съдействие при уточняване на местата, в които има настанени украински бежанци, както и на нуждата от осигуряване на дървесина за отопление.