0

В ъпреки пандемичната ситуация, но при строго спазване на всички мерки на стадиона в Симитли се проведе 18-то издание на кукерския фестивал „Симитлия – древната земя на кукерите“. Началото закъсня с около 2 часа и се проведе при строг контрол на противоепидемичните мерки. На входа на стадиона в Симитли от всички гости и участници се изискваше и проверяваше за зелен сертификат и попълнена декларация за информираност. Ден преди фестивала на специално подготвен мобилен пункт в района на стадиона кметът на общината Поли Апостолов се разпореди за сметка на общината участниците във всяка една от групите да бъдат тествани с бързи антигенни тестове срещу COVID-19. От малко над 120 направени теста, положителни се оказаха 3.Извън стадиона останаха доста желаещи да гледат фестивала, но не отговориха на изискванията.

Кукерските и маскарадните игри започнаха малко след 12:00 часа по обед и продължиха до заник слънце. Тази година фестивалът нямаше състезателен характер, а на всички групи бяха връчени грамоти и почетни плакети. Състезателния характер на фестивала тази година беше отменен, за да се избегне струпването на голям брой хора на едно място.

В своята интерпретация на древните традиции дефилираха 16 групи от община Симитли, както и сурвакари от Благоевград, с. Пиперков чифлик - Пазарджишко. с. Вискяр -Пернишко, с. Варвара-Пазарджишко, сдружение „Тунджа“ от село Александрово - община Павел Баня. Търкаляха се мечки и мечкари, дефилираха булки, младоженци и сватбари, както и кукери със страховити маски от животински кожи!