0

О тборът на Националната следствена служба успя да постигне реми със световната шампионка по шах за момичета Нургюл Салимова. Турнирът се проведе в сградата на следствието на бул. „Г.М. Димитров“ в София и в него освен следователи се включиха изявени артисти и легендарни футболисти. 

Събитието бе организирано с помощта на Фондация „Веселин Топалов“, а гросмайсторът пожела успех на участниците с видеопоздрав от чужбина. 

Ходове 

Турнирът се проведе съвместно с инициативата „Ден на отворени врати“ в Националната следствена служба, а поводът бе Денят на Конституцията на Р. България - 16 април 1991 г.

Нургюл е световна и европейска шампионка за момичета в различни възрастови групи; шампион на България за жени; международен майстор за мъже и гросмайстор за жени. Срещу нея се състезаваха отборът на следователите, в който участваха зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров и следователите Светослав Василев и Любомир Георгиев.

Тодоров и Василев успяха да постигнат реми срещу Нургюл след оспорвана игра, продължила близо 60 минути. На другите маси пред шахматната дъска застанаха актьорите Йоана Буковска, Георги Мамалев и Орлин Павлов, радио- и тв водещият Ники Кънчев, както и легендарният вратар от САЩ`94 Пламен Николов и футболният ас от Левски 1914 Станислав Ангелов - Пелето.

Пръв от турнира отпадна Орлин Павлов, следван от Жоро Мамалев и Ники Кънчев. Оспорвана бе битката на шахматистката с футболистите. Вратарят Пламен Николов успя да се задържи до края, като с Нургюл играха ходовете твърде оспорвано на шахматната дъска. В крайна сметка след час и 20 минути шампионката успя да надделее над легендарния играч от близкото минало. 

Форма

Завършилият четвърти Станислав Ангелов пък влезе в ролята на журналист и попита Нургюл как преминава подготовката й. Ангелов, който има школа за деца футболни таланти, проучи и въпроса не само за играта на шах, но и за чисто физическата подготовка на шахматистката.

Тя му обясни, че до шахматната дъска има пътечка за бягане и редовно поддържа формата си. Идеята на Ясен Тодоров е турнирът по шах да стане традиция. Заради пандемията обаче реализирането му беше трудно.

Първият подобен турнир се проведе през 2016 г. в сградата на Висшия съдебен съвет. Тогава в шахматния сеанс участваха шампионът ни по бокс Кубрат Пулев и футболната легенда Христо Йовов, които се изправиха в директен двубой срещу Веселин Топалов.