0

А рхиерейска света литургия ще бъде отслужена в българския храм в Париж в неделя за Петдесетница. Богослужението ще бъде оглавено от Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. В 9.00 ч. ще започне утренното богослужение за рождения ден на църквата ни, а след това и архиерейската света Златоустова литургия. Митрополит Антоний ще оглави и вечерното последование, в което се четат отредените коленопреклонни молитви. По традиция се разпръсква и орехова шума в храма.

Конференция

В петък пък се проведе Епископска конференция, в която вземат участие представители на православните църкви. „Това събитие съвпадна с посещението ми в църковната община в Париж за Петдесетница. След това бе отслужен молебен в катедралата на Вселенската патриаршия в чест на Вселенския патриарх Вартоломей“, който днес ще чества имен ден заради празника на Свети Вартоломей. През 2021-ва се навършиха и 30 години от интронизацията му“, обясни пред „Телеграф“ митрополит Антоний.

Младежи

Отец Иван от българския храм в Париж пък разказа, че все повече млади хора посещават църковните богослужения. Вече е открит и катехизис за юноши. Младежите имат възможност да се запознаят и с филми на православна тематика.

„Идеята е да задържим пламъка в сърцата на младите поколения или ако го няма, да го запалим. В същото време искаме и ние самите да се учим от децата, защото техните въпроси носят големи послания - те се крият в тяхната искреност, чистота, в неподправената им близост до Бога“, сподели свещеникът, който живее в Париж със съпругата си и трите им деца. Той призна, че среща и не малко трудности заради срива на ценностите на Запад. Затова според него е важно хората да разберат, че единственото сигурно нещо в днешно време е вярата в Бог.

„Материалното е временно, единственият пристан е Бог, затова трябва да се уповаваме на него. Това е като бурята в морето, която кара учениците Господни да виждат, че единственият пристан е Христос. Нека сънародниците ни знаят, че този, който е умрял на кръста Господен, ще им помогне в трудни моменти“, каза още отец Иван.