0

Н ай-красивите страници от романтичната музика ще чуе публиката на фестивала „Дни на класиката“ в Благоевград, обяви на пресконференция днес виртуозният цигулар Светлин Русев, който е гост-солист на фестивала.

Симфоничният концерт, който ще предложи Камерна опера – Благоевград в последната вечер на фестивала, е този на Менделсон за цигулка и оркестър и Симфония № 1 на Жорж Бизе. Публиката ще се наслади на изпълненията на Светлин Русев, който ще свири на цигулка от 1651 г. и на оркестъра на Камерна опера - Благоевград.

Пред журналисти в Благоевград Светлин Русев сподели, че е за пръв път в града, а времето за съвместна репетиция с оркестъра е само няколко часа. „Тепърва се ще случва единствената репетиция, с която разполагаме, но нямам съмнения в симбиозата, която ще се получи.“, каза маестрото.

Концертната дейност на Светлин Русев го отвежда навсякъде по света и е свързана с много от големите концертни зали. Носител е на редица призове и е редовен гост – солист на оркестри от най-висока класа, посочи в началото на пресконференцията директорът на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в община Благоевград Силвия Домозетска.

Директорът на Камерна опера – Благоевград Лина Ангелова каза, че празникът на класическата музика в Благоевград продължава и тази вечер. Форумът започна на 2 юни, когато се постави началото на Майсторски клас на Александрина Пендачанска. В първата фестивална вечер оперната прима и нейните ученици изнесоха концерт в Благоевград, който „разкри красотата на оперното изкуство“, посочи Силвия Домозетска.

Симфоничният концерт на Камерна опера – Благоевград със солист – цигулка Светлин Русев е тази вечер от 19 часа в благоевградската зала „Яворов“.