0

Г-н Кузманов, в неделя направихте четвъртия протест на полицаите само в рамките на по-малко от 6 месеца. Това безпрецедентна ситуация ли е?

Да, за последните 13 години в такъв кратък период от време 4 национални протеста, може да се каже, че е безпрецедентно. Имали сме продължителни протести - 7 месеца, но такова чудо не е било.

Какъв е резултатът от действията ви?

Резултатът е, че заявихме много ясно и пред гражданите какво се случва. А това е важно, за да не стоварват после всичко на нашата глава и да ни сочат за преки виновници за лошото качество на услугата – сигурност. Заявихме и пред всички политически формации претенциите ни, които са напълно основателни на база техните предизборни обещания, поети ангажименти, проведени срещи. Всичко това ни даде основание да излезем в неделя и да заявим ясно, че към момента нищо не е свършено, нищо не е изпълнено, а отношението към служителите е подигравателно.

Подигравка от чия страна към полицаите?

От управляващата коалиция като цяло. Не визираме само министър Бойко Рашков, защото много добре знаем как се взима решение за пари и дофинансиране, което е ангажимент на всички коалиционни партньори и депутатите в НС, разбира се, и на финансовото министерство.

Някой обърна ли ви внимание, да ви покани на разговор, среща, да чуе исканията и намеренията ви?

Колкото и да е странно, демонстрирането на желанието за промяна и прозрачност в тези отношения, нямаме нито една сериозна среща, да не говорим нито една пряко по темата. На 27 април се обърнахме с писма персонално до всички партньори от управляващата коалиция. В тях се обръщаме към техни представители в удобно за тях време и място да ни предоставят информация за изпълненото до момента по приложение 10 и по поетите ангажименти. До момента, вече 50-и ден, нито една партия не е отговорила. Дори писмо за отказ на срещата няма. Това според мен означава две неща. Или не се интересуват от сигурността и служителите в нея, или от срам не желаят тази среща да бъде проведена.

Говорите за писма персонално до ПП, БСП, ДБ и ИТН?

Да, точно така. Нито един член от тези партии не е отговорил. Можем да покажем и входящите номера на писмата, изпратени до партийните централи.

Как си обяснявате факта, че в тези партии има бивши служители на МВР, които би трябвало да разбират ситуацията и да им пука какво се случва? Сещам се за ген. Атанас Атанасов от ДБ, Николай Радулов от ИТН, който от вчера заяви, че ще излезе от нея.

По принцип МВР се превърна в банка кадри. Очевидно ние сме много добре квалифицирани, защото след напускане на системата, нашите ръководители стават или депутати, или работят в банки, въпреки че 30 години са били деполитизирани. И в четирите партии има хора, които са отлично запознати с проблемите ни, с тях сме извършвали някакви консултации. При предизборните им агитации направихме официални срещи с ПП, ДБ, ИТН и БСП. Имахме обещания от тях, документирани в медии, а не на аудиозаписи и на флашки. Те обещаваха особено за заплащането. Включително си спомням прекрасно, че г-жа Корнелия Нинова беше учудена от нивото на заплащане, особено от допълнителните пари за нощен труд и т.н. Така че тяхното поведение в момента е неразбираемо за нас.

Като казахте парите за нощен труд. Не е ли обидно, че се е вдигнал с няколко стотинки, които и за едно кафе не стигат?

Реално в момента сме на половин стотинка над минимума за държавата. 1,07 лева. Увеличението е със 7 стотинки, което е също подигравка, защото масовите нива, включително и в частния сектор, се движат между 2,50 и 4,50 лв. на час. Подчертавам това е допълнителното заплащане, а не основното. Увеличението от 7 стотинки беше предизвикано от покачването на минималната работна заплата. Сами знаете, че нощният труд в редовете на полицията, пожарната, затворите е доста стресиращ и тежък. Това с половин стотинка също е подигравка и оценка и отношение към нас от страна на управляващото мнозинство.

Много подигравки станаха за ваша сметка, г-н Кузманов. Каква ще е следващата ви стъпка?

Оттук нататък нашите две организации приключиха с мирните протести. Не искам да ме разбирате, че ще правим незаконни протести. Просто ще използваме всички прийоми, които бяха използвани в протестите, довели до избори и съответно, довели тези партии, които управляват. За тези прийоми няма обвинени лица и те очевидно са приети за приемливи в гражданското общество, включително блокиране на улици, кръстовища и т.н.

Да, но по време на протестите имаше хвърляне на бомби, опити да се запалят полицаи живи, къртене на жълти павета и т.н.

За разлика от тези прояви ние категорично няма да нарушаваме закона в наказателната му част. Говорим за неща, които биха довели до известни притеснения, проблеми, но в никакъв случай за престъпления.

Тогава да разбирам, че ще блокирате Орлов мост и Триъгълника на властта?

Защо не. Орлов мост от четири години е блокиран от абсолютно всички партии, които са в парламента и извън него. Ние сме като всички други граждани. След като това е приемлив инструмент за доказване на теза и ние също можем да го ползваме.

Кога да очакваме блокадите?

В интерес на коректността отново сме дали толеранс до първо четене на актуализацията на бюджета в НС. Дотогава, ако някоя партия спазва обещанията си, трябва да е предложила и актуализация на бюджета на МВР в частта повишаване на основните заплати. Тук визирам и опозицията. Това ще е индикатор на база, на който впоследствие ще вземем решение за новите протести.

Вие сте 98% реформирани според Бойко Рашков, за какво са ви тези протести, за какво се мъчите?

Да, това е парадоксално изказване. Нека припомня, че през 2012 г. според Цветан Цветанов бяхме реформирани на 100%. След това бяхме реформирани незнайно с какъв процент, но абсолютно неуспешно от Румяна Бъчварова. И сега при Рашков вече разбрахме, че сме на 98% реформирани. Лошото е, че анонимни хора правят тази промяна и реформа. Не са ни известни конкретните персонажи, категорични сме, че други хора са дали предложения на министъра, други хора са извършили анализите. Подозираме, че са дело на хора, които участваха в катастрофиралата реформа на Бъчварова, което е смешно и до известна степен приемаме също като подигравка. Ние този проблем го решихме още 2015 г. Тази реформа беше задраскана.

За кого говорите? Все пак някакви хора са направили въпросните анализи.

Хората, които направиха например математическия модел. Г-н Милушев беше част от предложенията за реформа на Бъчварова. Той в момента е автор на математическия анализ, който дава основание за т.нар. реформи в МВР.

Той има ли реален опит в МВР като оперативна работа, знае ли какво работят полицаите на улицата?

Не искам да персонифицирам г-н Милушев. Той най-вероятно е много добър човек, но доколкото знам има минало като служител в МО и в администрацията на МВР. В никакъв случай не и като работник на терен, не и като ръководител в активна полицейска работа. Това обаче няма значение, защото анализът е математически, а МВР не е толкова проста организация и е консервативна. Само на базата на подобен анализ не може да се подходи към реформа. Има и социална цена, и финансова страна. Тя трябва да се съгласува и с гражданското общество. Виждаме, че навсякъде, където полицейските управления бяха реформирани по този модел, възникна напрежение, и то включително подкрепено от местните управи.

Къде е най-големият проблем в момента?

Най-големият проблем е, че тази трансформация с нищо не реформира. Най-вероятно ще се окаже, че РУ (районно управление) е станало ПУ (полицейски участък) ...(смее се). Проблемът е, че не се решиха спешните задачи – бумащината, премахването на несвойствените дейности и въпросът с униформите.

Депутатът от ИТН Станислав Балабанов цитира думи на Кирил Петков и Асен Василев, според които Рашков е „стар“ и „не му стиска“ да уволни 7000 полицаи. Толкова ли трябва да се махнат, съдейки по математическия модел?

На база възраст не трябва да се дискриминира нито един човек у нас. Трудно ми е да коментирам чужди думи, но тези 7000 души се хиперболизират. Това е изместване на темата. Това са съвсем законни служители на МВР. Освободени досега по данни на министерството са около 2000 служители, които са навършили пенсионна възраст. Те са освободени от длъжности, които не са атрактивни, ниско платени са и сме почти убедени, че няма да бъдат заети от млади хора. Най-вероятно ще се наложи след време отново да се наемат бивши служители. Затова казваме, че не са съгласувани и домислени.

Възможен ли е блокаж на звена като Български документи за самоличност?

Не бих казал, защото там не работят пенсионери. По-скоро говорим за склададжии, оръжейници, чистачки. Не подценявам нито една от тези професии, но в общи линии там се движат нещата като съкращения. Липсата им ще блокира основни дейности.

Какво се случва в момента в дирекции като ГДНП, ГДБОП, които трябва да ловят бандити, а преди няколко дни главният секретар каза, че престъпността се увеличава. Реално работят ли?

Има повишаване на престъпността. Причините за това са по-скоро социални. Разбира се, войната в Украйна също дава своето отражение. Когато покупателната способност на гражданите намалее, престъпността винаги расте. Реформата, която очаквахме, остана неразбрана включително от професионалното ръководство на МВР. Обърната пирамида не беше докосната. Ние нямахме предвид, че администрацията в МВР е голяма. За нас обърната пирамида означава, че има много служители с полицейски правомощия, които не ги използват. Работят като администрация в униформа.

Например?

Факт е, че теренните работници са не повече от 28 000 - полицаи и пожарникари. Ако махнем 6000 държавни служители и колегите от пожарната, остават едни 10 000, които не е ясно какво точно вършат в МВР. Точно това беше основната задача на анализа – да се прецени каква част от тях могат да бъдат свалени за работа на терен. Ако предположим, че 49 000 служители на МВР са по щат, видимата част са 28 000, то се пита другата част от 21 000 началници ли са.

Началници ли са?

Не са, но не са ефективни за системата или поне искаме някой да ни покаже каква е нуждата от такава голяма бройка, която предизвиква дисбаланс, а ние наричаме това обърната пирамида.

Полицаи споделят, че най-много началници има в ГДНП и никой не знае кой какво прави?

Много е дълга командната верига в България. Това е изключителен порок.

Какво ще се случи, ако Бойко Рашков бъде сменен? Питам ви, защото кабинетът каза, че ще го предложи за КПКОНПИ, а вашите искания са насочени и към него.

Ние сме служители на държавата, а не на Рашков, Петков или Борисов. За нас няма значение кой ще е новият директор, началник, министър. Нашата претенция е насочена към държавата, без значение кой управлява в момента. Слоганът на ПП - „Продължаваме промяната“, предполагаше друго отношение към нас. Е, не мога категорично да кажа, че то е по-лошо от предишните управления. Социалният диалог беше върнат на ниво от 2012 г. Даже тогава имахме по-добър диалог от сега.

Какво се случва с въпроса с униформите?

Това е много болна тема. Единствената комисия, в която ни допуснаха да участваме, е тази. Април щяха да направят огромна грешка. Предоставиха ни някакви скици незнайно откъде на модели, които бяха отвратителни, а после бързо ги махнаха. В момента се работи по това униформите да се произвеждат от държавна фирма – Интендантство в МО, което не е лош вариант, стига да не е поредната илюзия.

Когато излезете и блокирате Орлов мост и Триъгълника на властта в час пик, дали ще ви подкрепят хората?

Много отдавна говорим, много отдавна имаме страхотни приятели сред гражданите, а и ние самите сме граждани. За да има по-добър диалог и сигурност, трябва някой да бие камбаната. Нека тези наши действия бъдат приети като биене на камбаната, а не като каприз.

Това е той:

Завършил е ВХТИ „А. Златаров“ - София

Служител е в МВР от февруари 1997 г.

Работил е в 07 РУ-СДВР, 01 РУ-СДВР и в момента е началник група в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в  05 РУ-СДВР

Заместник-председател на УС на СФСМВР