0

Е дин от най-известните съвременни сирийски скулптори, работещи в град Латакия - Бадр Али Низар, е потърсил закрила от България. Той иска да спаси семейството си от бушуващата в родината му война.

Съобщение за това се появи във фейсбук групата „Приятели на бежанците“. Там е написано: „Badr Ali Nizar се обърна към нас в търсенето на международна закрила. Като известен сирийски скулптор той отразява с изкуството си трагедията от войната в Сирия за обикновените хора. Не би искал да преминава границата ни нелегално и моли Министерството на културата и организации да му отправят официална покана, за да получи разрешение да направи изложба в България и да потърси закрила“, пише още в групата.

Съдействие

Познати на Низар са се свързали с министерството и са получили уверение за съдействие. Случаят обаче бил сложен. „Търсим съмишленици, които да подкрепят усилията ни той да успее да намери търсеното убежище и закрила в България. Все още се намира в Сирия. Обещал си е, че страната, която го приеме, ще е тази, в която той ще остане и продължи да твори за нея“, пишат още в групата.

Името на Низар е сред знаковите за съвременното изкуство в Сирия. От 2011 година самобитният творец се е установил в подножието на планината Джебел Ал Акра, като за създаването на произведенията си използва камъчета, които събира по брега на Средиземно море. Създал е хиляди творби, през последните няколко години поради липса на средства за тяхното запазване те се превръщат в своеобразни пърформанси и могат да бъдат видени само на снимки, публикувани от автора им в Инстаграм.

Творби

В едно от последните си интервюта скулпторът коментира това с думите: „…когато създавам каменна скулптура, знам със сигурност, че няма нищо, което да я държи заедно. Той несъмнено ще бъде унищожен с времето, точно като будистките пясъчни мандали. Поради това има ефимерен характер, присъщ на моята работа, който изисква способност да се освободим от привързаността към материалните предмети и да разберем темпоралната природа на всички неща в живота.“. В същото интервю Низар заявява: „Моето човешко послание е разпространението на щастие, приятелство и любов. Вътре във войната, унищожението, смъртта, миграцията, изселването, хаоса, бедността, несправедливостта има писъци и викове на човешки същества, докато болката и страданието ги обзеха. Чрез моите творения човек може да чуе как камъните крещят и крещят в отчаяна молба: „Спрете да убивате човешки същества, спрете унищожаването, не изоставяйте своята човечност!”.

На този етап от „Приятели на бежанците се въздържат от допълнителни подробности от разговорите с официалните институции за евентуална закрила за твореца.