0

О бщините една по една вдигат цената на билетчето за градски транспорт, установи „Телеграф“. От 4 април цената на билетите по градските тролейбусни линии в Пазарджик ще бъде 1,50 лв., информираха от местното дружество „Тролейбусен транспорт - Пазарджик“ АД.

Корекцията се налага поради ред причини, сред които шоковото увеличение на цените на електроенергията, намаленият пътникопоток и ръстът на минималната работна заплата.

„С неимоверни усилия дружеството успя да задържи без промяна цената близо четири години“, казаха от ТТ. Цените на абонаментните карти също скачат.

От днес пък скача цената на градските автобусни превози в Хасково, съобщиха от фирмата превозвач "Златно руно".

Вместо досегашния 1 лев пътниците вече ще плащат по 1,30 лева. Засега абонаментните карти остават без промяна. Причината е скокът на горива, резервните части и гуми. Цените не са променяни от 2007 г., обясниха от офиса на фирмата.

Оттам също така изтъкват и че заради пандемията има съществено намаление на пътникопотока.  Наскоро поскъпна и билетът за пътуване в тролейбусния транспорт в Плевен - от левче на 1,50 лв. Актуализират се и цените на част от абонаментните карти.

Увеличението се налагало заради очакваното трайно повишаване цените на еленергията, резервните части, горивото и др., посочват от пресцентъра на общинския съвет. Увеличени са и цените на картите.

За момента цената на билета за градския транспорт в Пловдив няма да се променя и той ще остане 1 лв. Превозвачите обаче ще получат допълнителни компенсации от общината заради увеличените си разходи за горива и резервни части. Няма да се увеличават и цените на картите. 

Не такива са изгледите обаче в Бургас. В общинския съвет вече е постъпила докладна от превозвача „Бургасбус“, в която се настоява за увеличение на цената.

Оттам искат 1.50 лв. за билетче, купено извън автобуса и 1.70, ако е купено от водача. 2.50 лв. пък ще е цената, ако билетът е закупен от водача през нощта. Новите цени предстои да бъдат разгледани от общинските съветници на следващата им сесия.