0

С около 100 лева повече ще е сметката за парно за по-голямо жилище през този януари спрямо същия месец на 2021 година. Това изчисли „Телеграф“ на база данни за средната външна температура и актуализираните цени на топлинната енергия от 1 юли 2021 г.

Вследствие на по-студеното време и по-скъпата енергия се очаква сметките за отопление за първия месец на тази година да са с между 26 и 30% по-високи спрямо януари 2021 година.

Така, ако миналата година за отопление на многостаен апартамент сметката е била 372 лева, то сега ще плати около 480 лева.

Двустаен апартамент, който миналия януари е платил 122 лева за парно и топла вода, ще получи сметка от 154 лева.

За сравнение домакинство, което се отоплява на ток с три инвенторни радиатори има сметка за декември 150 лева. В сумата са включени както потреблението на топлинна енергия, така и осветление и елуреди.

Експерти уточняват, че този скок е на база новата цена на топлинната енергия и по-студеното време, но има вероятност то да варира в зависимост от индивидуалните нужди на домакинствата. Очаква се до 15 февруари сметките, изготвени от отоплителното дружество, да бъдат предоставени на абонатите.

При изчислението на прогнозните сметки за отопление са взети данни от Института по метеорология и хидрология. Според тях през януари 2022 г. средномесечната температура е била +0,3 градуса, а същия месец на миналата година е била +1,4 градуса, тоест сега е с 1,1 градуса по-студено.

В сравнение с декември 2021 г., когато средномесечната температура е била +2,3 градуса, тоест с 2 градуса по-топло, отколкото този януари. При всеки градус намаление на средномесечната температура се ползват между 6 и 10% повече топлина, изчисли професор Никола Калоянов от Техническия университет.

Освен че е по-студено 1 мегаватчас топлинна енергия поскъпна с 20% от 1 юли 2021 година и вече струва 98,48 лева без ДДС, а миналия януари цената му е била 82,09 лева.