0

В ойната в Украйна отлага преплуването на Черно море, което искаше да направи тази есен рекордьорът на Гинес Теодор Цветков. Пред „Телеграф“ 26-годишният русенец обясни, че до последно е имал надежда и не е прекъсвал тренировките си за сериозното изпитание.

Продължаващите военни действия обаче ще отложат опита му. Намеренията на Теодор бяха да преплува 1175 км от грузинското пристанище Батуми до Варна и заедно с екипа си да направи проучване на замърсяването на водите с пластмаса.

Надежда

„За съжаление надеждата ни да осъществим тази година инициативата „Чисто Черно море“ съвсем угасна, когато военните действия се пренесоха на море. Всички очакваме този кошмар да спре възможно най-скоро, но не можем да предвидим как ще се развият събитията. Решихме, че най-разумно е да отложим за следващата година преплуването“, обясни младият мъж. Теодор Цветков постави рекорд на Гинес за плуване с една ръка през 2018 г. С привързана към тялото ръка на 24 юни той преплува 10 километра за 5 часа и 13 минути в езерото в лесопарк „Липник“ край Русе. Преплуването на Черно море е новата му цел.

Кампания

За да я осъществи, той стартира и дарителската кампания по събирането на средства за плавателния съд, който ще съпровожда русенеца по време на изпитанието. В екипа ще има специалист, който ще помага при вземането на проби за наличие на пластмаса. Намеренията са да се заснеме документален филм с послание да се пази морето чисто. И макар опитът за преплуването да се отлага, Теодор продължава да тренира поне по пет часа на ден. Съвсем скоро ще обяви датата и часа на открита тренировка, при която ще плува 24 часа без прекъсване в басейна на Спортното училище в Русе. Всеки може да присъства и ако желае, да подпомогне финансово каузата „Чисто Черно море“.