0

О питните ветеринарни лекари Марк Гьолкел и Мандана Поеч от Института в Лайбниц за зоопарковете и дивата природа в Германия заедно с български ветеринарни лекари направиха преглед на 8 четириноги пациенти в парка за мечки край Белица.

Монти, Мима, Рику, Теди, Станди, Веско, Маринка и Сузана преминаха годишни медицински прегледи, които се извършиха в медицинския център. Всички те бяха прегледани с ехограф и рентген. Зрението им също се провери от медиците, както и подкожната мазнина на животните.

Преглед

Ветеринарите извършиха и дентален преглед на зъбите, а при някои мечки се наложи изваждане на зъби. Причината за многото развалени зъби при мечките е тяхното минало като „танцуващи мечки“ и отглеждането им в неподходящи за вида условия.

 Наложи се медиците да отстранят подкожно образувание от коремната област на мечката Мима, което бе изпратено за анализ. За съжаление тумор на яйчника бе открит при мечката Сузана и ще се наложи операция, която ще бъде извършена скоро.

Всички мечки са върнати в техните сектори и се чувстват добре.

Битието на танцуващи мечки продължава да преследва четириногите обитатели на парка над град Белица. Най-голям проблем се оказват стереотипите им на поведение преди много години, когато са били принуждавани да танцуват от своите стопани.

Травми

Физическите им рани са зараснали, но травмите от онова време остават и това води до нови заболявания на животните, каза вчера управителят на Мечия парк Димитър Иванов.

12 от общо 19-те мецани в парка, който се намира в Андриянов чарк в Рила планина, са били танцуващи някога. Но и останалите четириноги имат здравословни проблеми, защото някои са отглеждани в клетка от 5 квадратни метра, други са измъчвани, на трети са избивани зъбите.

Затова всяка година се извършват пълни прегледи на тези мечки, които страдат от сериозни болежки.

„Такъв обстоен преглед правим веднъж годишно и ползваме услугите на най-добрите специалисти. При откриване на сериозни заболявания се назначават нови прегледи или операции на болните животни. Най-често страдат от остеопороза, имат проблеми с очите и зъбите. Но екипът ни следи ежедневно състоянието на мечките и при нужда се взимат необходимите мерки”, каза още Димитър Иванов.