0

С една минимална пенсия могат да се купят 39 хляба или 11 бутилки олио по-малко през тази година спрямо миналата, сочат изчисления, направени на база минималната пенсия и цените на стоките по магазините.

В момента минималната сума, която получават пенсионерите, е 370 лева, като тя беше вдигната от 1 април последно. За сравнение миналата година по това време парите за старост са били 300 лева, без да се включват добавките, които се изплащаха заради пандемията. С 300 лева българският пенсионер е можел да си купи общо 187 хляба или 85 бутилки олио. Тази година с 370 лева хората могат да си вземат 148 бройки от насъщния и 74 бутилки от слънчогледовото масло. Изчислението е направено на база цени на хляба 1,60 лева за най-масово продавания през 2021 година и бутилка олио по 3,50 лева. За сравнение тази година тези стоки се продават съответно по 2,50 и 5 лева. На практика увеличението при хляба е с над 56 на сто на годишна база, а при олиото с 43 на сто. Ръстът на минималната пенсия е с 23,3 на сто, което на практика означава, че увеличението не само че не покрива инфлацията, но дори поскъпването на стоките е двойно по-голямо от ръста на доходите.

Увеличение

В потребителската кошница на българските пенсионери са още сирене, месо, варива и зеленчуци. Увеличението на цените на тези стоки също е значително на база миналата година, като засега най-малко е при свинското месо. Сиренето от 12 лева за кило млечен продукт без вода и палма в момента е с най-ниската цена 18 лева в търговските обекти. Цената на боба пък мина тази на пържолите, като килото се продава по 5-6 лева. За да смекчат увеличението на цените, някои производители намалиха грамажа, както „Телеграф“ писа. Орязване има при ориз, кисело мляко, ядки и други стоки.

Консумация

Не само производителите орязаха грамажите, но и хората свиха потреблението. Иван Иванов, който е на 70 години и получава 430 лева пенсия, коментира пред „Телеграф“, че се старае да намали хляба. Освен това сега си купува по-малка бучка сирене, която е в рамките на половин килограм, а месото го чака да го пуснат с намаление и си взима голяма разфасовка, а след това я реже на порции и замразява. Иван е пушач и споделя, че въпреки че няма увеличение на цените на тютюневите изделия, се налага да ги ограничава, за да може да си позволи да си покрие разходите за храна и лекарства.

16 000 със запорирани пари за старост

Общо 16 727 са исканията за запори, постъпили в Териториалните поделения на НОИ през миналата година, показват данните на института. Обработени са 10 511 запора, наложени върху пенсиите по реда на Гражданския процесуален кодекс от държавни и частни съдебни изпълнители. Те са по-малко от наложените запори през последните години, като през 2018 г. запорираните пенсии са били 16 990, през 2019 г. - 12 018, а през 2020 г. - 10 307 запора.

Наблюдаваната трайна тенденция за намаляване на броя на пенсионерите, от чиито пенсии се правят удръжки по запори, се дължи както на увеличаването на размера на минималната работна заплата за страната, която е определяща за несеквестируемия минимум, поради което удръжките по наложени запори върху пенсиите под посочения размер са преустановени, така и на намалението при общия брой на пенсионерите. За 2021 г. от запор бяха защитени пенсионерите, които получават до 650 лева - колкото беше минималната заплата за 2021 г.

Ако пенсионер или работещ получава на месец между 650 лева и 1300 лева, то на него ще му удържат една трета от дохода, ако няма деца и една четвърт, ако има такива, които издържа.