С кандалите в световното вдигане на тежести не стихват след като разследването срещу Международната федерация разкри прикриване на 40 положителни допинг проби и липсващи $10,4 милиона.

Скандалите в световното вдигане на тежести не стихват след като разследването срещу Международната федерация разкри прикриване на 40 положителни допинг проби и липсващи $10,4 милиона.

Водещият следовател Ричард Макларън сподели, че спортисти, чиито случаи са били забавени или скрити, продължават да печелят медали от големи състезания. Случаите на системни нарушения ще бъдат отнесени към Световната антидопингова агенция, а от МОК обявиха, че проучват доклада много внимателно, тъй като съдържанието му е дълбоко обезпокоително.

В статията на insidethegames.biz се отбелязва, че вниманието на Макларън е попаднало върху

състезаващия се за Азербайджан българин Валентин Христов.

Той и Боянка Христова бяха натурализирани през 2011 г. срещу над 400 000 евро. Година по-късно Христов печели бронз от Игрите в Лондон, но отличието му е отнето след повторно тестване на пробите през 2016 г. Христов е сред 60 щангисти, състезавали се със забранени вещества в кръвта и в момента изтърпява 8-годишно наказание.

Между април и юни 2013 г. той дава 2 положителни проби, но продължава да участва и през декември печели златен медал за Азербайджан на Гран при в Баку. Информацията, че е употребявал забранени вещества e чак от април 2014 г., т.е. година по-късно.

Според разследването дори е открито писмо от президента на Азербайджан Илхам Алиев, с което той благодари на вече бившия ръководител на Международната федерация Тамаш Аян за забавяне на наказанието на няколко щангисти с положителни проби за употреба на стероиди.

Ричард Макларън нарече Аян авторитарен лидер, който държи борда в затъмнения за финансите и оставя служителите да се страхуват от репресии, ако изкажат мнение.

Не е ясно какво се е случило с парите,

които са получени от глоби за допинг от национални федерации или спонсори. Установена е липсата на $10,4 милиона, въпреки че Тамаш Аян отрича всякакви нарушения.

Най-голямата глоба, записана в доклада, е била $500 000, платени именно от Азербайджан, но не е открита информация как е извършено това плащане. Според доклада, Аян е събрал над $440 000 от 18 парични превода по време на свое пътуване до Тайланд за състезание и конференция.