0

В печатляващо постижение записа Силвия Аздреева, която в два поредни дни изкачи Еверест и Лхотце.

В рамките на експедицията на прочутия алпинист и височинен водач Нирмал Пурджа българката първо стъпи на 15 май на първенеца Еверест (8849 м). На 16 май тя стигна и до четвъртия по височина осемхилядник – Лхотце (8516 м). Според информация на организаторите родената в Петрич Аздреева е една от тримата участници, които са успели и на двата върха. Другите са Хуан Диего Мартинес (Мексико) и Реми Клос (Южна Африка), а съставът е бил воден от най-добрите шерпи в света.

“Нашата невероятна първа група постигна целта си – написаха във Фейсбук водачите. - С перфектен прозорец от време нейното търпение беше възнаградено. Този отбор беше брилянтен – наистина силен, позитивен и решен да учи и да бъде най-добрият. За нас от „Елит Експед“ беше удоволствие да ви водим и да гледаме как вашата сила и увереност нараства – не бихме могли повече да се гордеем с вас“.

Голямата мисия пред Аздреева беше да снима на Еверест официалната топка на Мондиал 2022 по футбол, но все още няма потвърждение дали го е направила. Зад гърба си Силвия има изкачване и на хималайския връх Ама Даблам (6812 м). Водач на експедицията тогава отново бе Пурджа, който превзе всичките 14 осемхилядника само за 6 месеца и 6 дни - световен рекорд за Гинес.

Първата българка на Еверест е юристката Петя Колчева, която стигна до върха на 22 май 2009 г.