0

З аместник-министърът на младежта и спорта Диана Иванова, директорът на дирекция “Младежки политики” Милена Андреева, експерти от Министерството на младежта и спорта, български общини и сдружения взеха участие в двустранен форум с представители на Северна Македония с цел обмяна на добри практики в политиката, насочена към младите хора. 

Домакин на срещата в гр. Струмица беше Агенцията за младежта и спорта на западните ни съседи.

Разговорите бяха насочени към представителите на национални и местни институции, структури и организации, работещи за младите хора в двете държави. Бяха представени методите на работа с младежите и регламентиращите документи в сектора.

По време на срещата беше установено, че България и Северна Македония имат много допирни точки и сходни методи за подпомагане развитието на младите хора. Обменена беше и полезна информация по различни идеи за партньорство между участващите организации за съвместни проекти и дейности.

От българска страна във форума взеха участие представители на общините Благоевград, Петрич, Сандански, Перник, Кюстендил и Бобов дол, сдруженията “Алтернативи интернешенъл” и “Български младежки форум”, както и експерти от Националното сдружение на общините в Република България. 

От страна на домакините се включиха общините Струмица, Ново село, Дойран, Валандово, Богданци, Гевгелия, Василево, Босилово, Радовиш и Щип.

Срещата беше организирана във връзка с изпълнение на Меморандума за разбирателство в областта на младежта и спорта, който беше подписан на 22 март 2022 г. от министъра на младежта и спорта на България Радостин Василев и директора на Агенцията за младежта и спорта на Северна Македония Наумче Мойсовски. Мойсовски се включи във форума като пожела ползотворна работа на всички участници.