0

П обедният марш на Лудогорец след назначаването на Анте Шимунджа през зимата продължава. Само преди три дни словенецът и неговите момчета не трепнаха дори пред Жозе Моуриньо и записаха знакова победа над Рома с 2:1 в Лига Европа.

На този фон никак не е изненадващо, че в България още не се е намерил треньор, който да победи „орлите“ на Шимунджа в мач за първенството. От началото на пролетния дял на миналия сезон както и вече в 7 кръга през този, шампионите изиграха 20 мача, от които спечелиха 18, а само два пъти завършиха наравно, пише в днешния си брой вестник "Мач Телеграф".

В тези 20 срещи треньорите, които се изправиха срещу Шимунджа, бяха 15. От тях Илиан Илиев и неговият Черно море три пъти паднаха от Лудогорец, макар и все минимално. Два от мачовете бяха на „Тича“, а един на „Хювефарма арена“. По два пъти – все през миналия сезон, от словенеца паднаха Азрудин Валентич с Ботев Пд и Златомир Загорчич със Славия. Станимир Стоилов също има две шампионатни загуби от Шимунджа. Тук отваряме една скоба, защото Мъри не остане длъжен на словенеца и отговори с две победи, но за Купата на България през миналия сезон. Наскоро двамата направиха и „хикс“ за Суперкупата, като след крайното 2:2 Лудогорец взе трофея след дузпи. 

Единствените двама треньори, които успяха да се противопоставят що-годе успешно на Шимунджа и съумяха да не загубят от него, са Стефано Макопи и Любо Пенев. Италианецът със своя Царско село измъкна 1:1 от „орлите“ край Околовръстното шосе на София през миналия сезон. През настоящия пък Ел Голеадор, който също води доскоро "царете", е единственият, който не падна от шампионите и им направи 2:2 с ЦСКА 1948.
Днес Владимир Вутов ще стане 16-ят треньор, който се изправя срещу Шимунджа в елита. Може би козът му е, че и той, както и Макопи и Пенев, е бил в един период от биографията си в Царско село, а този тим често затрудняваше Лудогорец. И днес под Околчица обаче „орлите“ си остават големия фаворит.

Още интересни цифри преди предстоящия двубой вижте в днешния брой на вестник "Мач Телеграф".