0

К ирил Десподов спечели за четвърти път наградата за „Футболист на годината“, като пред него по този показател остават само великаните Димитър Бербатов (7) и Христо Стоичков (5). Разбира се, това че крилото на ПАОК изпревари толкова много легенди и гони двама от най-големите, предизвиква множество коментари. Хубаво обаче да отбележим, че времената са други, конкуренцията – също.

Ако в момента Христо Стоичков беше активен футболист, щеше да печели с по-голяма разлика от тази, с която Кирил Десподов победи Илия Груев. Но да си го кажем честно – резултатът 317 на 106 е най-големият критерий за успеха на родения в Кресна футболист. Защото подобна разлика между първия и втория е изключително рядко виждана във всяка една надпревара. И тези 211 точки трябва да са най-големият комплимент за Кирил Десподов, защото на много от гласувалите журналисти той със сигурност не е най-големият им любимец. И сигурно когато се изправи срещу техните отбори, те го псуват на стадиона. Но пък крилото на ПАОК буквално издуха конкуренцията и отвори сериозна ножица пред Илия Груев и Ивайло Чочев, които бяха втори и трети и за 2022 г., но много по-близо до Десподов.

През 2023 г. Кирил постигна уникални цифри – 61 мача, 21 гола и 26 асистенции, и няма български футболист, който да се доближава до неговите показатели. Спечели дубъл с Лудогорец, помогна за класирането на „орлите“ в групите на Лигата на конференциите, беше най-живият играч в националния отбор и направи трансфер за милиони в сериозен отбор като ПАОК, от по-силно първенство, каквото е гръцкото. Наистина мечтана година. В един момент Десподов буквално летеше по терените на южната ни съседка и нижеше гол след гол и даваше асистенция след асистенция. Но незнайно защо в последния месец неговият треньор Разван Луческу го извади от форма. А това е лоша новина и за националния селекционер Илиан Илиев. От най-важният играч, Десподов се превърна във футболист, който играе по около половин час в големите мачове. В кръга на шегата, помним как гръцките медии засипаха имейла на Сакраменто с въпроси защо Александър Везенков не играе и по каква причината са го взели в НБА, отслабвайки изключително много Олимпиакос. И сега ние, гласувалите за Кирил Десподов, защото сме аз и още много други, трябва да питаме Разван Луческу защо най-добрият български футболист за 2021, 2022 и 2023 г. не е титуляр и формата му спадна, макар и включването му в реванша с Динамо Загреб да беше решително.


Разгромната победа на Кирил Десподов за „Футболист на годината“, го задължава да играе още по-добре и да продължава да постига и затвърждава невероятните си цифри. Но освен поне финал в Лигата на конференциите с ПАОК и евентуално титла на Гърция, силно се надяваме, че и националният отбор ще започне да прави по-щастливи не само нас журналистите, но и футболните фенове, защото те го заслужават.
БОГОМИЛ РУСЕВ