0

 

През следващата седмица Аякс ще дойде за пети път за официален мач в България. Лудогорец нямаше късмет в жребия за плейофите Лига Европа и ако иска да попадне в груповата фаза на турнира, ще трябва да се справи с нидерландския гранд. Левски и ЦСКА са го правили по веднъж, макар и в един вече доста отдавна отминали времена. Аякс пристига тук след 46 година пауза, като за последно среща и побеждава „сините“ през 1977 с 2:1 в турнира за КЕШ. Петото идване на четирикратния европейски клубен шампион е повод да си припомним как преминаха предишните четири, две от които изписаха част от златните страници в историите на ЦСКА и Левски.

Първи срещу Аякс се изправят „червените“. Това се случва през есента на 1972 година. По това време нидерландския гранд е в най-силния период в историята си. През 1972-а тимът вече е спечелил два пъти поред най-престижния клубен евротурнир и пристига в България заедно с мегазвездите си Йохан Кройф и Йохан Неескенс, водени от легендарния треньор Щефан Ковач. Първата среща се играе пред претъпканите трибуни на националния стадион „Васил Левски“, макар в протокола за пред УЕФА да са обявени „само“ 52183 продадени билета. Аякс не оставя шансове на ЦСКА и си свършва работата до 52-ата минута когато повежда с 3:1. Тогава Кройф, който се отчита с асистенции за първия и третия гол, отбелязани от Сварт и Ари Хаан, се контузва и напуска терена. За ЦСКА Петър Жеков се разписва за 1:1 от фаул в 27-ата минута. Започват няколко минути на подем за ЦСКА, но точно тогава се стига до грешка на вратаря Йордан Филипов, която оказва сериозно влияние върху развоя на срещата. При един лек удар на Пит Кайзер топката се отплесва от ръцете му и влиза във вратата. На почивката Филипов е сменен със Стоян Йорданов, но за обрат вече е късно, а и ЦСКА няма сили да се противопостави на „Тоталния футбол“ на нидерландците. Реваншът в Амстердам също е загубен с 0:3.
На другия полюс на вълненията са „червените“ фенове година по-късно, когато двата отбора отново се изправят един срещу друг в осминафиналите на турнира за КЕШ. Аякс е вече разузнат от мачовете през 1972-а, а вече е и отслабен след напускането на Йохан Кройф. Останалата част от ядрото на състава, станал три пъти поред европейски клубен шампион, е на лице. Този път първият мач е в Амстердам, откъдето ЦСКА се завръща само с един гол пасив. „Червените“ губят с 0:1 с гол на Ян Мулдер. Вратарят Стоян Йорданов пък става герой като спасява дузпа на Джони Реп в 39-ата минута и запазва шансовете на своя отбор за краен успех. Ръката на стража на „червените“ обаче е счупена от Мулдер и той отпада за дълго време от строя. В този мач „червените“ играят със сини екипи, тъй като не им е позволено да използват със своите и обличат резервните фланелки на домакините, макар и без емблема на тях.

Цялата разработка четете в днешния брой на Мач Телеграф

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX